Дебелите порти на Гърнатскине конаци винаги отваря домакинът. 26-годишният народен

...
Дебелите порти на Гърнатскине конаци винаги отваря домакинът. 26-годишният народен
Коментари Харесай

Да теглиш кредит, за да създадеш музей: Филип ще го изплаща 25 години

Дебелите врати на Гърнатскине конаци постоянно отваря домакинът. 26-годишният национален артист Филип Синапов влага всичките си спестявания и тегли заем, с цел да построи първата у нас фолклорна къща - интерактивен музей в Родопите.

„ Финансирането е напълно персонално, заех се с две ръце и с глас, дето се споделя. През 2021 година стартирах от голата поляна, с цел да узаконя тези 3 дка и да стартира градежа на постройката си. Къщата е на прародител ми Кехая, тя е издигната 1931 година и в този момент закупи типичния си към този момент родопски жанр на тъй наречените конаци, или огромните къщи в предишното “, споделя Филип.

Като че ли обичаме да живеем на заем, да си разрешаваме повече, в сравнение с в действителност можем действително, разяснява психолог

Докато строителите градят, Синапов се захваща с интериора. И самичък създава съвсем всичко във фолклорната къща.

„ Сградата сплотява всичко, което съм. Това сплотява специалностите, сплотява всичките ми направени неща, моят живот. В предаването на занаята играеха роля и мои родственици. С тъкачеството особено ми оказа помощ моята прабаба - Росица, която на напреднала възраст се наложи да ми покаже сноването, навиването на крусното и вдяването “, споделя фолклорният артист.

В къщата няма експонати. Всичко, което е изложено, може да се употребява, даже пещта е настояща.

След пет години кредитори не престават да се обаждат на остарели клиенти, с цел да ги подтикват да теглят

„ Тук всеки може да поживее, както в предишното - да седне на бюфета или миндерлъка, да се завие с киченото халище, а не с модерния юрган.  Така малко или доста да се придвижи обратно в годините, с цел да знае дедите му по какъв начин са преживявали делника и празника си “, изяснява младият мъж.

На Филип му следва още доста работа, с цел да пресъздаде напълно животът в Родопите от предишния век.

„ За мен това е цел, която желая да осъществя, без значение какви трудности и какви пречки ще има. През много администрация прекосих, до момента в който стигна до завършека на градежа “, сподели Филип.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР