Дебатът за бъдещето на Общата външна политика и политика за

...
Дебатът за бъдещето на Общата външна политика и политика за
Коментари Харесай

Джема Грозданова: Ролята на националните парламенти и ЕП е особено важна в дебата за бъдещето на общата външна политика

Дебатът за бъдещето на Общата външна политика и политика за сигурност и Общата политика за сигурност и защита е белязан от изменящата се среда в Европа. Това акцентира ръководителят на Комисията по външна политика Джема Грозданова при откриването на второто събитие от парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, отдадено на Общата външна политика и политика за сигурност и Общата политика за сигурност и защита.

Конференцията събра парламентарните делегации на комисиите по външни работи и по защита на държавите-членки и на страните от Западните Балкани. Във форума участваха още членове на Европейския парламент и висшият представител по общата външна политика и сигурността Федерика Могерини. В откриването на конференцията се включиха и ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от... към профила и ръководителят на Комисията по външни работи на Европейския парламент Дейвид Макалистър.



„ Една от най-важните ни задания като парламентаристи е да вземем под внимание променените публични настройки. Европейците желаят повече сигурност и осъзнават, че новите закани за сигурността, пред които сме изправени, могат да разрушат постигнатото от Европейски Съюз. Нужно е засилено съдействие в региона на сигурността и защитата за отбрана на външните граници на Съюза, за подсилване на мира в прилежащите страни и намиране на решения на интернационалните спорове в полза на Европейски Съюз “, съобщи Джема Грозданова.

Според нея с приемането на Постоянното структурирано съдействие в региона на сигурността и защитата (PESCO) е направена първа крачка в тази посока. В допълнение тя уточни, че следва да се работи за по-бърз продан на информация сред службите за сигурност, определяне на градивни връзки в региона на сигурността с трети страни и Англия след Брекзит.



„ От основно значение е да използваме в оптималната степен политическия подтик, даден в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, за преобразяване на Западните Балкани от източник на неустановеност в част от решенията за гарантиране сигурността в Европа “, посочи Джема Грозданова.

„ Парламентарното измерение е основен аспект при образуването на общата външна политика на Европейски Съюз. Не бива да забравяме добавената стойност на националните парламенти при образуването на политиките на Европейски Съюз. Ето за какво благодаря за опцията да обменим отзиви в границите на тази интерпарламентарна конференция. Благодаря и за мощните политически послания, отправени от Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, във външнополитически проект “, съобщи по време на конференцията Федерика Могерини. Тя показа пред парламентаристите настоящите цели и цели на Съюза в региона на Общата външна политика и политика за сигурност и Общата политика за сигурност и защита през първия ден на конференцията, както и резултатите от завършилия по-рано през днешния ден Неформален съвет на министрите на външните работи "Гимних ". Могерини сложи специфичен акцент на Постоянното структурирано съдействие на Европейски Съюз в региона на защитата (PESCO). „ Следва да отбележим като извънреден триумф, че това, което предходната година беше единствено план, през днешния ден към този момент е действителност. Чрез PESCO ще бъде реализирано по-ефективно консумиране на средствата в региона на защитата “, акцентира тя.



В умозаключение Могерини посочи, че в Европейски Съюз има необятно единодушие с главния приоритет на Българското председателство – очертаването на ясна европейска вероятност пред Западните Балкани. Тя означи, че въпросът е от стратегически интерес за Европейски Съюз и изрази убеденост, че ще бъдат реализирани съответни резултати по време на европредседателството.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР