Дебатът за бъдещето на Европа трябва да се състои с

...
Дебатът за бъдещето на Европа трябва да се състои с
Коментари Харесай

Павлова: Младите хора активно трябва да участват в дебата за бъдещето на Европа


Дебатът за бъдещето на Европа би трябвало да се състои с дейното присъединяване на младежите. Те би трябвало да бъдат уверени, че гласът им ще бъде чут и че тяхното мнение има значение. Това е огромното предизвикателство пред нас, изключително през 2018 година, когато България е ръководител на Съвета на Европейски Съюз “, съобщи през днешния ден министърът за Българското председателство Лиляна Павлова, която откри Конференция за гражданското покровителство дружно с ръководителя на Представителството на Европейска комисия в България – Огнян Златев и шефа на Българския център за нестопанско право – Надя Шабани, оповестиха от Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Целта на събитието е да се разиска ролята и въздействието на жителите в процеса на основаване на политики, поощряване и увеличение на дейните жители. Конференцията е по самодейност на проф. Алберто Алемано, професор в интернационалното бизнес учебно заведение HEC Paris и Училището по право Ню Йорк, създател на The Good Lobby.

По време на форума министър Павлова уточни пред младежите, че точно те са нашите покровители, нашите юристи, посредством които можем да притеглим по-апатично настроените техни връстници към силата на гражданското общество.

„ Защото ние не просто се събираме и разпитваме за мнението им, само че по-късно осъществяваме концепциите им “, добави министърът. Тя даде следния образец: „ През пролетта и лятото на предходната година главната ни цел бе да заложим на провеждането на председателство, отворено към жителите. Затова благодаря и на осведомителните центрове „ Европа непосредствено “ към Европейска комисия в страната, с които реализирахме районното измерение на публичните полемики и получихме противоположна връзка от жителите “. Така дебатите способстваха за оформянето на целите на председателството. „ В резултат на извършени полемики, се спряхме върху два фокуса, които да бъдат специфичния български принос към европейския дневен ред - младежите и Западните Балкани “, сподели още министърът.

По време на изявлението си тя спря и на инструментите, посредством които жителите на Европейски Съюз могат да повлияят на сегашното, в което живеят.

Лиляна Павлова, министър на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз: Един значим законодателен пакет е Регистърът за бистрота, по който сега се организира междуинституционален разговор. Регулирането ще разреши лобистите да могат да работят транспарантно. У нас думата „ лобиране “ се свързва с избрани непрозрачни практики, само че ние би трябвало да я създадем положителна. Както положителен смисъл към този момент носят думите – Балкани и младежите. По този метод, регулирайки лобирането на общоевропейско равнище – на равнище Европейска комисия, Екологичен потенциал и Съвета на Европейски Съюз, ще дадем образец и на страните членки по какъв начин да се лобира, с цел да може да се чува мнението на жителите, бизнеса, на младежите при правенето на законодателство.

Тя акцентира, че още нещо, което би трябвало да се усъвършенства, е Европейската гражданска самодейност.

Лиляна Павлова, министър на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз: Тя е прелестна самодейност, само че изядена от администрация. Тя действа и сега като дава опция на 1 милион жители от минимум 7 страни членки да изискат от Европейска комисия в границите на нейните пълномощия предложение за законодателен акт. Работим по изменение на разпоредбите за нейното действие, с цел да стане по-малко бюрократична, само че и да подсигурява отбраната на персоналните данни. Вярвам, че и по време на днешните диспути, ще намерим част от търсените отговори.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР