De Dion-Bouton е френски производител на автомобили и железопътни вагони.

...
De Dion-Bouton е френски производител на автомобили и железопътни вагони.
Коментари Харесай

За първи път в България: Първият автомобил в страната

De Dion-Bouton е френски производител на коли и железопътни вагони. Компанията е учредена от маркиз Жул-Албер Де Дион, Жорж Бутон и зетя на Бутон – Чарлз Трупару като действа от 1883 до 1953 година

Вдъхновение за началото й Дион получава през 1881 година, когато вижда локомотив играчка на витрина в магазин и кара производителите му да създадат различен. Инженерите Бутон и Трупару си изкарват прехраната като вършат играчки в магазин в Пасаж де Леон, покрай улица rue de la Chapelle в Париж. Трупару от дълго време мечтае да построи парна кола, само че нито един от двамата мъже не може да си го разреши.

 Emblème De Dion-Bouton

Още преди 1883 година да завърши, те към този момент имат шоурум в едно по-голямо помещение на Пасаж де Леон, в Париж, където продават парни мотори за лодки. Те основават парна кола, при която котелът и моторът са инсталирани начело като задвижват предните колела с колани, а кормилото ръководи задните колела. Но при тестването й тя изгаря до основи. На идната година те построяват втори автомобил, La Marquise, с по-конвенционално ръководство, задвижване на задните колела и места за четирима души.

Маркиз Де Дион записва автомобила през 1887 година, в „ първото съревнование в Европа за коли “, измислено и проведено от М. Фосие от списанието за колоездене Le Vélocipède. Явно рекламата на надпреварата не е задоволителна, защото De Dion е единственият участник. Но приключва трасето и записва скорост от 60 км/ч. Първият формален скоростен връх на сушата е подложен през 1898 година с 63,15 км/ч. Превозното средство оцелява, в пътно почтено положение, и постоянно взе участие в надпреварата от Лондон до Брайтън.

На 22 юли 1894 година, в надпреварата Париж – Руан, тракторът отбелязва междинна скорост 18,7 км/ч по дългото 126 км. трасе, само че е дисквалифициран, защото се е нуждаел от двама души – един водач и един, който да поддържа огъня в котлето.

Още 18 автомобила са създадени през 1885 година, последвани от серия от леки двуцилиндрови триколки, които от 1892 година возят с пневматичните гуми на Michelin. През 1893 година са въведени парни трактори, които са проектирани за изтегляне на каручки (вместо коне) с пасажери или товар. Те употребяват новаторски дизайн на осите, който ще стане прочут като окачване „ Де Дион “, при което местоположението и задвижващата функционалност на оста са разграничени.

Компанията създава парни рейсове и камиони до 1904 година Трупару, който непоколебимо поддържа парата като задвижваща мощ, подава оставка през 1894 година, когато компанията се насочва към моторите с вътрешно горене. Парната кола остава в производството малко или доста непроменена за още 10 години.

 De Dion Bouton 8 HP

1903 De Dion & Bouton, 8 конски сили

Не дълго след Руско-турската освободителна война чехът Август Шедеви внася първата кола в България – през 1896 година, навръх Великден. Шедеви живее в София, където има железарска работилница, в която с изключение на произвеждане на стоманени огради и други произведения, прави и ресори за карети.

По това време електричеството още не е толкоз публикувано, а главният метод за транспорт на хората е с карети, каруци или пешком – новите технологии на Запада са доста непознати за българите. Затова хората назовават автомобила „ файтон без коне “ или „ огнена каруца “, а файтонджиите, които доста се страхували, че машината ще им вземе работата, я назовават „ гяволската кола “.

По-късно, през 1902 година Министерството на войната поръчва първия в България бензинов автомобил. Отново марка De Dion Bouton, той има едноцилиндров мотор с 8 конски сили и се внася от комерсиалния консул на Швеция за прилагане от военачалник Михаил Савов, министъра на войната. Това е и първият дипломатически автомобил в страната, а негов лидер е Петър Китов, надлежно първият професионален водач. Три години по-късно, през 1905, са импортирани и първите коли за публичните служби – за Телеграфопощенската дирекция: три коли с двуцилиндрови мотори. Същата година хотел „ Империал “ в София внася и пътнически автомобил от същата марка, с който транспортира клиентите си от и до гарата. Следва внасянето и на първите товарни коли (камиони) – за сдружение „ Изида “, през 1907 – и основаването на първата междуградска автобусна линия, София – Самоков, две години по-късно. Автобусите по линията били два, само че пътували през ден, тъй като французинът Жак Матю, който ги карал, в свободния си ден поправял повредите.

Едни други французи – Етиен Гро и Густав де Беновер (по-късно персонален водач на португалския крал Карлос I) – са ръководители на първия шофьорски курс в България, проведен от Министерството на войната, в който вземат участие 15 души, част от които по-късно карат колите на Телеграфопощенската дирекция (с които в страната идва и Етиен Гро).

На 4 януари 1907 година в Държавен вестник се обнародва допълнение към закона за Столичната полиция: „ Градоначалникът в съглашение с градския кмет, се грижи за свободното и безвредно придвижване из улиците, като за задачата издава наредби за файтоните, омнибусите и колите, които циркулират из града “.

Официално „ Правилник за придвижването на колите в столицата “ влиза в действие на 19 март 1912 година С него са открити пет знака и се контролира оптималната разрешена скорост – за леките коли тя е 15 км/ч в обитаемоте места и 50 отвън обитаемоте места, а за рейсовете и товарните машини тя е надлежно 6 и 15. Също по този начин „ най-голямата скорост, с която един автомобил може да се движи из многолюдните улици на града, по мостовете, пасажите, завоите и при ъглите на улиците, е 4 км/ч “. Заедно с това се вкарва и налог върху колите: 3 лв. за колите с комерсиална цел и 5 лв. годишно за всяка конска мощ за частните коли. Има условия и към водачите – те не може да са по риза, без палто или със запретнати ръкави и нямат право да качват до себе си хора „ в нетрезво положение или буйстващи “. Освен за пасажерите, в правилника написа и, че „ Водачът при осъществяване на служебните си обязаности би трябвало всеки път да бъде в трезво положение “.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР