Давид срещу Голиат, Бър срещу Хамилтън, Али срещу Фрейзър –

...
Давид срещу Голиат, Бър срещу Хамилтън, Али срещу Фрейзър –
Коментари Харесай

Двете големи компании, които решиха спора си с канадска борба вместо в съда

Давид против Голиат, Бър против Хамилтън, Али против Фрейзър – това са все именити дуели, които хората ще помнят с години. На 20 март 1992 година към тях се причислява още една борба – Хервалд против Келехер. Ако нямате визия кои са Кърт Хервалд и Хърб Келехер и от кое място идва враждата им, в този момент ще разберете.

Преди 1978 година авиационната промишленост е напълно контролирана от държавното управление – по тази причина в случай че едно място в самолета от Ню Йорк до Лос Анджелис е 100 $ в United, то ще е 100 $ и в Continental и American. Цените са идентични за всяка самолетна компания поради федералните разпореждания, които бяха дело на Гражданския ръб за въздухоплаване. Но това предписание важи единствено в случай че самолетната компания лети интернационалните и полети сред обособените щати, а не вътре в даден щат. Заради това изключение тексаският предприемач Ролин Кинг основава Air Southwest.

През 1968 година Кинг вижда незадоволена ниша на пазара на полетите. Тексас си е великански щат – по-голям от Англия, Холандия, Австрия и Италия взети дружно и затова е много времеемко да се пътува от град на град. Така че, за какво да не сътвори самолетна компания, която да лети единствено из щата? Тъй като самолетната компания би работила единствено в една страна, цените им няма да бъдат контролирани и ще може да таксува, какъв брой й харесва – най-включително фрапантно по-ниските цени.

Кинг, знаейки, че ще има потребност от помощ, с цел да осъществя тази концепция, приказва с юриста си Хърб Келехер и двамата тексасци основават Air Southwest.

 Herb Kelleher (131125herb)

Хърб Келехер

Останалата част от сектора, несъмнено, не е изключително очарована от новата самолетна компания, която заобикаля разпоредбите, и по тази причина вършат това, което множеството компании биха създали в тази обстановка – впрягат юристите си. Съответно Texas International, Barniff и Continental завеждат каузи против Southwest. След три години правосъдни разногласия Върховният съд в Тексас дефинитивно удостоверява правото на Southwest да действа, както си действа, и когато Върховният съд на Съединени американски щати отхвърля да прегледа проблема, нещата към този момент са решени дефинитивно. Компанията сменят името си на Southwest Airlines и от 18 юни 1971 година стартира да обслужва Далас, Сан Антонио и Хюстън.

С навлизането на закона за дерегулиране на самолетните компании от 1978 година Southwest към този момент стартира да лети и до места отвън Тексас, като Ню Орлиънс е първата такава дестинация, през декември същата година. От самото начало Southwest Airlines, водена от Кинг и Келехер, основава известност на занимателна и закачлива самолетна компания. По-ниските им цени помогнаха за това, дружно със стюардесите (които са единствено жени), които носят блестящо оранжеви къси панталони и ботушки. Компанията резервира този си шеговит имидж и отсега нататък със симпатични реклами и лозунги. „ Любовта към момента е нашето нещо “ („ Love is Still Our Field “) е първият им лозунг; излиза през 1972 година (Love Field в Далас беше и към момента е мястото, където се намира корпоративния щаб на Southwest.) Следващите лозунги са „ Някой там горе те обича “ и „ Нискобюджетната самолетна компания “.

 Southwest Airlines - Boeing 737-7BD (N7744A) - Quintin Soloviev

Boeing 737-7BD

И тук стартира радостната част!

На 22 октомври 1990 година компанията вкарва нов девиз: „ Just Plane Smart “. Те го употребяват за към 15 месеца, до момента в който не им се обаждат от Stevens Aviation, компания от Грийнвил, Южна Каролина. Явно те са употребявали лозунга „ Plane Smart “ преди Southwest.

„ Malice in Dallas “, както беше наречено събитието, е проведено да се организира на 20 март 1992 година на фамозния конгрес „ Sportatrium “ в центъра на Далас. Това е в интерес на Келехър и Southwest, тъй като те са домакини на дуелът, а централата им е единствено на километри. Но Хървалд е напълно окей с това – всичко за пиара.

Ето видео на целия театър. Текстът продължава като споделяме какво става и кой побеждава, тъй че в случай че желаете да разберете единствено това, няма потребност да гледате цялото нещо.

Освен че губи правата над лозунга, изгубилият от всеки кръг (мачът е 2 от 3 победи) ще би трябвало и да подари 5000 $ на Асоциацията за мускулна дистрофия или Ronald McDonald House of Cleveland, също здравна организация.

В дните преди мача, и двете компании го популяризират жарко. Клиентите и доброжелателите изпращат дарове на Келехер, които смятаха, че ще му оказват помощ да завоюва, в това число кутия спанак, бутилка Wild Turkey (бърбън; знаем, че знаете, само че да кажем) и „ анаболни стероиди от Мексико “ (което към този момент не знаем какво е).

В 9:00 сутринта на 20 март двамата мъже излизат на кръга готови за война. Влизанията им са грандиозни (кое повече, кое по-малко) – Хърб Келехер дойде с рейс с мажоретки, облечени в бяла сатенена тога, а Кърт Хервалд, откакто беше показан, излиза от тунела в алена тога под освиркванията на про-Southwest тълпата. Келехер пък излиза на кръга под звуците на песента от кино лентата „ Роки “ и когато общоприетото пъчене пред ъгъла на съперника завърши, надпреварата стартира.

Но следва още една изненада, за следващ път в мача. Кърт Хервалд разрешава на Southwest да употребява лозунга също като проява на великодушие и поради готовността на компанията изобщо да одобри такова безумно предизвикателство, когато толкоз доста други компании просто щяха да се извърнат към съда.

След мача двамата се съгласиха, че решаването на разногласието по този метод е било фантастична концепция и добър метод да покажат идентичността на техните компании. Хървалд споделя:

Келехер съобщи пред New York Times, че в случай че Stevens и Southwest бяха отишли на съд, това щеше да коства на Southwest 500 000 $ и няколко години страдания. Той също по този начин призна, че „ почтено казано, Stevens употребява „ Plane Smart “ в рекламите си по-дълго. Не знаехме, че го употребяват, само че те си го употребиха. Така че щяхме да загубим случая на всичко от горната страна след всички хачове, старания и изгубено време. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР