Дават 6 месеца да изпълнят условиятаТранспортните фирми ще трябва да

...
Дават 6 месеца да изпълнят условиятаТранспортните фирми ще трябва да
Коментари Харесай

Оборудват автобусите с колани и камери

Дават 6 месеца да изпълнят изискванията


Транспортните компании ще би трябвало да оборудват рейсовете си с колани и камери. Това плануват промени в Закона за автомобилните транспорти, които Комисията по районна политика в Народното събрание гласоподава през вчерашния ден. Фирмите ще имат шест месеца, след влизането в действие на закона, с цел да се снабдят с техниката и защитните колани.

“Дебатът за коланите е на дневен ред, макар че превозвачите настояват, че не могат да оборудват старите си рейсове с камери и колани, само че съгласно нас са нужни радикални ограничения, като тези ”, безапелационен бе депутатът Александър Ненков от ГЕРБ, който е един от вносителите на предлагането. По думите му наказания за пътешестване без колани ще има както за водачите, по този начин и за пасажерите. А транспортна компания я грози санкция от 3000 лева, в случай че не е оборудвала рейсовете си с нужната техника и защитните средства. Водачът ще би трябвало да заплати санкция от 500 лева, в случай че не е пуснал камерата да записва или въобще липсва такава.

Изискването за предпазни колани няма да се ползва при профилиран транспорт по направления с еднопосочна дължина до 30 км, само че единствено в случай че са по междуселски пътища, отвън републиканската пътна мрежа. А камерата ще бъде сложена в профил на лидера, тъй че да следи пътя.

Ненков разяснява и тол системата, като подсети на всички водачи, че винетните стикери ще могат да се заменят с електронни до 31 януари 2019 година Това важи и за леките коли и тировете. Уикенд винетки ще има сигурно от началото на последваща година, сподели той, само че към момента не е явен обсегът и цената им.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР