Датски кораб, който ще отплава Владивосток на 1 септември, ще

...
Датски кораб, който ще отплава Владивосток на 1 септември, ще
Коментари Харесай

Първият контейнеровоз, който ще доставя стоки през ледовете на Арктика

Датски транспортен съд, който ще отплава Владивосток на 1 септември, ще стане първият контейнеровоз, който ще се опита да се пребори с арктическия морски маршрут на север от Русия.

Плавателният съд Venta Maersk, благосъстоятелност на корабния колос Maersk, пренасящ 3600 контейнера, се надява да стигне до Санкт Петербург до края на септември. Това ще е с до 14 дни по-бързо от южния маршрут през Суецкия канал.

Северният морски път се простира от Беринговия пролив на изток сред Русия и Аляска до Норвегия на запад. Маршрутът може да редуцира времето за пътешестване сред Европа и Източна Азия с 1 или 2 седмици, само че е извънредно сложен за прекосяване заради ледената завивка. Тя обаче последователно се топи вследствие на световното стопляне.

Датският корабен колос Maersk ще събира данни за маршрута, с цел да ревизира дали топенето на ледовете в Арктика прави прекосяването стопански преференциално.

 Venta Maersk се бори с ледовете
Източник:

Venta Maersk се бори с ледовете

" Пробното корабоплаване ще ни даде опция да проучим оперативната употреба на контейнерния превоз през Северния морски път и да съберем данни ", споделят от датския транспортьор.

Корабът Venta Maersk, планиран като нов " мразовит клас " контейнеровоз, може да устоя на температури от минус 25 градуса по Целзий. Той ще носи замразена риба и други хладилни и общи товари. 26-членният му екипаж е минал особено образование, с цел да издържи на суровите условия.

Въпреки това датската компания е умерено скептична към регуляното потребление на новия морски път.

" В момента не гледаме на Северния морски път като комерсиална опция на съществуващата ни мрежа, която се дефинира от търсенето на нашите клиенти, търговски модели и обитаеми центрове ", споделят от Maersk.

Атомни ледоразбивачи

Досега маршрутът изискваше скъпи нуклеарни ледоразбивачи, които да съпровождат всеки транспортен съд. Но световното стопляне, което увеличи температурите по маршрута през лятото до над 30 градуса по Целзий, трансформира жизнеспособността му.

Доклад от Копенхагенското бизнес учебно заведение през 2016 година открива, че корабоплаването през Северния морски път ще стане стопански допустимо през 2040 година, в случай че ледената завивка продължи да понижава със настоящия си ритъм. Но това може да се случи още по-рано.

 Милиардният проект на Путин да изправи Арктика против Катар
Милиардният проект на Путин да изправи Арктика против Катар

Първата доставка от новия газов цех потегля през днешния ден

Огромният танкер за полутечен природен газ " Кристоф дьо Маржьори ", планиран особено за пътуването, стана първият транспортен съд, който мина Северния морски път независимо през предходната година.

Той пропътува дистанцията от Норвегия до Южна Корея за 19 дни, към 30% по-бързо от нормалния маршрут през Суецкия канал.

 Русия строи големи ледоразбивачи, с цел да прокара нови направления в Арктика
Русия строи големи ледоразбивачи, с цел да прокара нови направления в Арктика

Корабите костват общо $320 милиона, ще транспортират природен газ към Европа и Азия

Собственикът му - съветският производител на газ " Новатек " - приготвя и други специфични танкери, които да плават по комплицирания маршрут.

Китай също употребява Северния морски път като част от самодейността си " Един пояс, веднъж " за създаване на търговски направления през Евразия.

Държавната корабоплавателна компания Cosco изпрати за първи път през маршрута многофункционалния товарен транспортен съд Lian Hua Song до съветско пристанище предходната есен, доставяйки съоръжение за построяването на метро и цех за торове.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР