Датата 2 август е символ - на този ден преди

...
Датата 2 август е символ - на този ден преди
Коментари Харесай

Денков: 2 август доказва, че идеята на Левски за демократска република е жива

Датата 2 август е знак - на този ден преди 120 години българите в Македония и Одринска Тракия потвърждават, че концепцията за демократска република, в която българи, турци, евреи ще бъдат равноправни във всяко отношение, не е увиснала на бесилото дружно с Левски. Тази концепция придава смисъл и вдъхва геройство на хиляди борци които жертват живота си в името на свободата и равенството сред всички народности. Това съобщи министър председателят Николай Денков.

По думите му, Илинденско-Преображенското въстание е събитие с изключително висока историческа стойност за актуалната българска нация, тъй като поривът на въстаниците за независимост не е егоистично националистически.

" Идейното знаме на тази независимост е цялостната политическа автономност на Македония и Одринско с равни права, равни отговорности, равни отговорности и равни благоприятни условия за развиване на всички общности без разлика от етнос и религия. Подобни промени са обещани от Великите сили в Берлинския контракт от 1878 година, само че в никакъв случай не се осъществят в западащата Османска империя. Не е инцидентно, че таман българите са движещата мощ в най-масовото въстание против Османската империя по тези земи, географските области Македония и Източна Тракия по това време те са най-многочислената и политически най-активната част от другояче разнородното и население, българското наличие и образ на въстанието, а и на цялостното революционно придвижване в Македония и Одринско е приета от всички, от османските управляващи, от останалите етнически общности и от балканските съседи. " - съобщи министър председателят.

" Не вършат изключение и великите сили, които по това време ревностно бранят наследството на Османската империя, техните дипломати и публицисти разказват освен възходящото въздействие на Българската екзархия, а във фокуса им все по-често попадат дейностите на революционната организация, чиято интензивност при започване на XX век се трансформира в същински опасност за Османската империя по това време. " - акцентира Денков.

" Споменът за Съединението през 1885 година не е отдалечен, по тази причина и свои, и непознати са наясно с естествената посока на истината - цялостна автономност на Македония и Одринско към едно последващо Съединение таман поради това геополитическия ураган се обръща против въстанието през лятото на 1903 година, а народниците ни в Македония и Одринско заплащат цената на стремежа си към независимост с хиляди човешки жертви и с многочислени материални и морални разрушения, с цел да се спасят от изтребване. Над 30 хиляди бежанци търсят заслон в родината майка. 2 август е знак, на тази дата преди 120 години хиляди въстаници хвърлят мост към главните полезности, които движат демократичния свят. Днес ние техните наследници сме призвани да браним тези полезности и да ги предадем на децата си, които да ги пренесат в бъдещето. Слава и реверанс пред героите, дали живота си за свободата на Македония и Одринска Тракия! " - сподели още Николай Денков. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР