Дърветата в градска среда могат да охлаждат ефективно градовете през

...
Дърветата в градска среда могат да охлаждат ефективно градовете през
Коментари Харесай

Ново проучване показа: Дърветата охлаждат градовете значително

Дърветата в градска среда могат да охлаждат дейно градовете през летните жеги, сочи ново проучване на екип от учени от Института за атмосферни и климатични науки ETH Zurich.

Учените са разкрили доказателства, които демонстрират, че насажденията с дървета могат да понижат температурите на земната повърхнина в градовете с до 12 градуса по Целзий. В публикацията си, в списание Nature Communications, групата разказва по какъв начин са анализирали сателитни изображения за стотици градове в Европа.
Дърветата в Париж се наблюдават с автоматизирана система и всяко си има персонален паспорт
Париж ще се бори с несъразмерното замърсяване като засади 170 000 дървета до 2026 година по улиците, площадите, в парковете и по насипите на...

Предишни проучвания демонстрират, че основаването и опазването на зелени площи към градовете може да помогне за понижаване на високите температури на въздуха през топлите месеци - градовете нормално са по-горещи от близките региони заради големите площи асфалт и цимент, които всмукват и излъчват топлината. Обект на изследването е било въздействието на жегата върху земната повърхнина вместо на въздуха. Такива температури не се усещат толкоз мощно, колкото температурата на въздуха от хората наоколо, тъй като е под краката им, а не към тях.

Екипът учени е анализирал данни от спътници, оборудвани със датчици за температура на земната повърхнина. Проучени са данни от 293 града в цяла Европа. Сравнена е температурата на земната повърхнина в елементи от градове, които са покрити с дървета, по отношение на сходни близки градски зони, които не са засадени с дървета. Сравнение е направено и със селски региони, покрити с пасища и аграрни земи.

Резултатите сочат, че градските региони с дървета нормално имат температури на земната повърхнина, които са два до четири пъти по-ниски от сходни региони наоколо, които нямат дървета. Дърветата поддържат земята по-хладна заради сянката, която обезпечават.

Изследването има за цел да окуражи локалните управляващи да насочат старания в засаждането и опазването на повече дървета в градовете, показва БГНЕС.
Спасиха вековни дървета във вододайна зона
Здрави букови дървета, с диаметър от 30 см до 70 см, са маркирани за сеч в нарушаване на Наредбата за сечите в горите. Нарушението е о...

Още от КЛИМАТ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР