Дървениците е трудно да бъдат изтребени. Дори падането на астероид,

...
Дървениците е трудно да бъдат изтребени. Дори падането на астероид,
Коментари Харесай

Дървениците оцелели след падане на астероид, унищожил динозаврите

Дървениците е мъчно да бъдат изтребени. Дори рухването на метеорит, което затрило динозаврите от лицето на нашата планета, не съумяло да я отърве от дървениците, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

ДНК разбор на към 30 типа дървеници сподели, че тези кръвосмучещи инсекти са се срещали на Земята преди минимум 115 милиона години.

По-рано се смяташе, че дървениците са се появили преди 50-60 милиона години. Предполагаше се, че прилепи са били първите им гостоприемници. Новото проучване обаче разкрива, че появяването на дървениците предхождала с към 50 милиона години тази на прилепите.

"Установяването, че дървениците са еволюирали повече от 100 милиона години и са съжителствали с динозаврите, е значимо изобретение - съобщи Майк Шива-Джоти от университета в Шефилд, Англия. - То свидетелства, че еволюцията на дървениците е по-сложна, в сравнение с се мислеше до момента. "

Учените в началото желали да опознаят по-добре така наречен травматично оплождане измежду тези инсекти - мъжките екземпляри слагат сходните си на ками пениси непосредствено в кръвоносната система на женските.

Шива-Джоти и сътрудниците му 15 години събирали дървеници от изолирани пещери. След като се снабдили с екземпляри от десетки типове, учените си дали сметка, че могат да проучат генетичния им генезис. Изследването прецизира освен по кое време са се появили дървениците, само че и родословието им. Някои типове са еволюирали към хранене от един-единствен тип гостоприемници, а други - от няколко. Появата на най-често срещаните в леглата на хората типове дървеници предхожда с няколко милиона години тази на индивида.

Резултатите от проучването са оповестени в Current Biology.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР