Държавното бюро за разследвания в Киев проучва бившият управител на

...
Държавното бюро за разследвания в Киев проучва бившият управител на
Коментари Харесай

Украйна разследва централни банкери за измяна

Държавното бюро за следствия в Киев изследва някогашният шеф на Централната банка на Украйна - Валерия Гонтарева, и първият заместител ръководител на институцията - Катерина Рожкова. Следователите ревизират сигнал на неправителствена организация за корист за над 900 млн. гривни (32.5 млн. щ. долара), осъществено със съдействието на шефове и притежатели на правни адвокатски фирми, начислили нереално високи цени за правни услуги. Гонтарева и Рожкова отхвърлят обвиняванията. Рожкова е споделила с организация " Блумбърг " " удивление от инспекциите ", а Гонтарева ги е определила като " неуместен спектакъл ". 

Искането за следствие е заведено публично на 31 декември и до момента изследвания не са провеждани и никой не е получавал съобщение, че е обвинен, осведоми публично с имейл основната прокуратура на Украйна в отговор на запитване на " Блумбърг ". В изявлението не са представени имената на евентуалните обвинени и те са посочени като " ръководителят на централната банка Г " и " заместник-председателят Р ". 

Украинският ежедневник " Киев пост " пусна репортаж на 19 март, че Рожкова и членове на екипа й са разследвани за измяна и шерване на информация с частни компании. Сред тях са " Крол ", консултантската компания " Аликс партнърс " и правните адвокатски фирми " Хоугън Лоувълс " и " Астерс ", помогнали за разнищването на машинация за 5.5 милиарда щ. $ в най-едрия локален заемодател " Приватбанк " преди страната да я приватизира през 2016-а. Казусът е бил  " възроден " от новия началник на централната банка на страната Кирило Шефченко или от член на екипа на президентската работа на Володимир Зеленски, твърди " Киев пост " като се базира на документи и лица, които не посочва. Прокуратурата пък не удостоверява информацията, че евентуалните обвинявания включват измяна.  

Шевченко, който през предходната година бе назначен от Зеленски за ръководител на Украинската централна банка, се спречка обществено с Рожкова - един от двамата останали от предшественика му заместник-председатели. Дамата разяснява на 10 март за авторитетния седмичник " Новое время ", че промените, направени от новия началник, спъват ръководството и заплашват независимостта на институцията. Изказването й провокира паника в западните донори на страната и способства за забавяния на кредитната й стратегия в размер на 5 милиарда щ. $ от МВФ. Впоследствие се разбра, че част от думите на Рожкова са били отстранени от уеб страницата на седмичника по гледище на банката. През януари сътрудника й Дмитро Сологуб, се оплака, че вземането на решения в институцията е станало прекомерно централизирано при новия ръководител. 

" Това следствие, в случай че е правилно, наподобява и необичайно и нелогично, тъй като е ясно, че въпросът с " Приватбанк " е от изключителна значимост за страната ", разяснява по телефона за " Блумбърг " Рожкова. Според нея, то цели да се дискредитира активността на екипа й.

Украинската централна банка твърди, че дава цялата нужна информация на правните управляващи, съгласно украинското законодателство, без да удостоверява дали са били желани сведения за " Приватбанк ". Институцията твъри, че поддържа законосъобразността на решенията, свързани с национализацията на " Приватбанк " и че на нарушителите би трябвало да се търси отговорност, че са я докарали до банкрут.

Пресслужбата на Зеленски пък е споделила за " Блумбърг ", че президентството е " обезпокоено от вътрешните битки " в централната банка, само че " не се намесва и не оказва напън " върху институцията или върху правните процедури. В формалният отговор на президентския офис се удостоверява решимостта на Зеленски да продължи, с поддръжката на западните сътрудници, да прави всико належащо, за да върне ограбените пари на популацията на Украйна, в това число и тези от " Приватбанк ". 

Бившите притежатели на банкрутиралата банка оспорват в съда напъните на държавното управление да прибере изхарчените за избавителната акция пари от тях и дефинират като противозаконна национализацията, осъществена под управлението на Украинската централна банка. Един от магнатите и някогашен последовател и на Зеленски - Игор Коломойски, брачната половинка му, синът и дъщерята им, получиха през предходната седмица забрана да влиза в Съединени американски щати. Тя е поради корупционни покупко-продажби по време на мандата му като губернатор на Днепропетровск през 2014-2015-а. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР