Държавният военноисторически архив предложи 37 българските офицери, родени в старата

...
Държавният военноисторически архив предложи 37 българските офицери, родени в старата
Коментари Харесай

Предлагат 37 бъгарски генерали за почетни граждани на Велико Търново

Държавният военноисторически списък предложи 37 българските офицери, родени в остарялата столица и създадени в генералско звание до 1945 година, да бъдат удостоени със званието “Почетен жител на Велико Търново ”.  

Инициативата е във връзка 22 март, празника на Велико Търново, и 70-ата годишнина на Военния списък, чието седалище е в остарялата столица.  

Според шефа на Държавния военноисторически списък Светлин Радев удостояването със званието “Почетен жител на Велико Търново ” на 37-е генерали, посмъртно,е израз на публично самопризнание за приноса им в построяването и одобряването на българската войска: 

„ Всеки от тях е потвърдил себе си и като търновец, и като боен. Всички те са изкарали войните, които нашата страна води до Втората международна война, в това число “. 

Сред бележитите търновски генерали са синовете на Марко Тотев, първият български военачалник и регент Сава Муткуров, министърът на войната и регент Никола Михов, татко и наследник Христо и Стефан Бояджиеви, Иван Фичев, роднина на занаятчия Колю Фичето. 

Предстои предлагането да бъде гласувано от общинските съветници.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР