Държавният секретар на САЩ заминава за Русия за разговори с

...
Държавният секретар на САЩ заминава за Русия за разговори с
Коментари Харесай

Оръжията, Венецуела и Иран ще са основни в срещата на Помпейо и Путин

Държавният секретар на Съединени американски щати отпътува за Русия за диалози с президента Владимир Путин в миг на засилено напрежение сред Съединени американски щати и Русия поради рецесията във Венецуела и твърдолинейната политика на администрацията на Тръмп към Иран, заяви в края на предходната седмица Държавният департамент.

Вчера обаче представител на ведомството заяви, че Помпейо, който същия ден отпътува за Европа, е трансформирал в последния миг програмата си, замествайки с аудиенция в Брюксел, отдадена на Иран, стадия в Москва, където трябваше да се срещне със чиновници от американското посолство, с представители на американския бизнес и с съветски стипендианти на стратегиите на Държавния департамент за продан на студенти. Два пъти предходната седмица държавният секретар промени графика си в последната минута, отново поради проблемите с Иран. Той не се отби, както бе планувано, в Берлин за среща с канцлера Ангела Меркел, а вместо това отпътува за Ирак, а след това се отхвърли и от визитата в Гренландия и отпътува за Съединени американски щати непосредствено от Лондон.

Срещите на Помпейо с Путин и външния министър Сергей Лавров на следващия ден в черноморския курорт Сочи остават в действие. Това ще бъдат диалозите на най-високо ниво очи в очи сред някогашните врагове от Студената война след разгласяването на отчета на специфичния прокурор Робърт Мюлър за съветската интервенция в президентските избори през 2016 година Путин и президентът Доналд Тръмп предходната седмица имаха нескончаем телефонен диалог, а Помпейо се видя с Лавров по-рано тази седмица във Финландия.

Това ще бъде първото пътешестване на Помпейо до Русия като държавен секретар и до момента в който той се приготвяше за отпътуването си през уикенда, критици на администрацията, в това число демократи от Конгреса, означиха, че

едно мощно сериозно изказване за хипотетична съветска интервенция

в опит за държавен прелом в Черна гора е било свалено от уеб страницата на Държавния департамент. В изказването, оповестено в четвъртък, се казвало, че задочната присъда на черногорски съд против двама чиновници на съветското разузнаване за скрит план за събаряне на държавното управление на балканската страна и попречване на нейното присъединение към НАТО е " безапелационна победа за върховенството на закона, разкриваща дръзки опит на Русия да подкопае суверенитета на една самостоятелна европейска страна ".

След несъгласие от канцеларията на Помпейо изказването било свалено от уеб страницата, настояват анонимни чиновници, които акцентират, че то не е било публично оттеглено и към момента отразява политиката на държавното управление на Съединени американски щати. Премахването му обаче, за което първо заяви списанието " Форин полиси ", провокира присмеха на демократите от комисията по външните работи в Камарата на представителите, които пуснаха в " Туитър " скрийншот на декларацията, съпроводен с текста: " Добра вест, @StateDept, ние запазихме копие ".

Държавният департамент сподели, че Помпейо и Путин и Лавров ще обсъдят " целия обсег от двустранни и многостранни провокации " пред двете страни. Високопоставен чиновник от департамента сподели, че с изключение на Венецуела и Иран диалозите ще включват контрола върху въоръженията, замрелите нуклеарни договаряния на Съединени американски щати със Северна Корея, Сирия, поддръжката на Русия за сепаратистите в Източна Украйна и паниката на Вашингтон поради опитите на Русия за интервенция в изборите.

Източникът, настоял за анонимност, сподели, че Помпейо не чака сигурно диалозите да доведат до някакви пробиви " за една нощ ", а са " опция с цел да се увеличи равнището на разговора ". По думите му една от предпочитаните тематики на срещата ще бъде желанието на Тръмп да модернизира и разшири съществуващите съглашения за надзор върху въоръженията, в частност преди формалното

евакуиране на Съединени американски щати от от Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват

през август след многократните недоволства на Вашингтон, че Москва го нарушава. Тръмп споделя, че желае новите контракти за надзор върху въоръженията да отразяват сегашната обстановка след Студената война и да включат и други страни и изключително Китай.

След срещата си с Лавров в коридорите на министерската среща на Арктическия съвет в Рованиеми, Финландия, Помпейо сподели, че съгласно него диалогът е бил " добър " и е положил началото на възможни положителни полемики по забележителните различия сред Вашингтон и Москва по доста въпроси. " Ние засегнахме необятен кръг от въпроси и мисля, че по всеки от тях начертахме път, по който да можем да стартираме положителни диалози отсега нататък ", сподели той. " Ние имаме ползи, които несъмнено са разнообразни, и сигурно на някои места, много бързо ще се натъкнем на непреодолими разлики, само че няма подозрение, че е налице предпочитание за стартираме да се опитваме да намерим пътища, по които можем да реализираме автентичен прогрес там, където ползите ни се застъпват ".

След диалога по телефона с Путин Тръмп като че ли влезе в несъгласие с острите рецензии против поддръжката на Русия за венецуелския водач Николас Мадуро отстрана на Помпейо и на съветника по националната сигурност Джон Болтън. Тръмп съобщи, че Путин няма предпочитание да бъде замесен във Венецуела, макар че Помпейо и Болтън бяха отправили все по-категорични претенции към Русия и Куба да спрат помощта си за Мадуро срещу подкрепяния от Съединени американски щати опозиционен водач Хуан Гуайдо.

Помпейо обаче сподели, че удостоверява досегашните си апели към Русия да се махне от Венецуела: " Изразих ясно нашето мнение, че венецуелците заслужават народна власт, че никоя непозната страна не трябва да упрвлява тяхната страна, нито да се намесва непрекъснато в нея и то с военни средства ". В отговор Русия упрекна Съединени американски щати, че се намесват във вътрешните работи на Венецуела.

Докато през последните седмици са усилваше напрежението сред Вашингтон и Техеран поради възобновените наказания на Съединени американски щати,

Москва зае страната на Иран с апел да бъда непокътната

нуклеарната договорка от 2016 година Тази седмица Иран сподели, че ще престане да съблюдава някои елементи от договорката, в случай че европейските страни съумеят да заобиколят глобите и да обезпечат облагите, дължими по съглашението, което Тръмп отхвърли през предходната година.

Съединени американски щати оповестиха тази седмица, че дислоцират ударна военномораска група начено със самолетоносач и стратегически бомбардировачи " Б-52 " в Близкия изток в отговор на разследващи данни, че Иран се готви да отвърне на глобите посредством набези против американски ползи в района.

Що се отнася до намесата в изборите, въпреки че Тръмп омаловажи нейното значение и отхвърли обвиняванията, че неговият щаб е бил в сговор с Русия преди успеха през 2016 година, Помпейо съобщи, че във Финландия е споделил на Лавров: " Това не е подходящо и ние ще създадем всичко допустимо, с цел да го спрем ".

Според служителя от американската администрация за Помпейо би било забавно да чуе от Путин неговия роман за срещата му със севернокорейския водач Ким Чен-ун, който посети предишния месец Владивосток, поради задънената улица на диалозите сред Пхенян и Съединени американски щати и последвалите севернокорейски ракетни проби. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР