Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо разговаря вчера в Хавай

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо разговаря вчера в Хавай
Коментари Харесай

Американско-китайското напрежение продължава

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо беседва през вчерашния ден в Хавай с високопоставения китайски представител Ян Цзечъ на спешна среща, която не съумя да успокои изключителното напрежение сред тези две международни сили, предава Българска телеграфна агенция.

Вчерашният ден беше белязан от прояви на неотслабващ дипломатически конфликт на фона на полемиката за метода, по който Китай е реагирал на пандемията от новия ковид.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп  Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 година в нюйоркския подписа закон за санкциониране на китайски държавни представители, упрекнати в "масово интерниране " на мюсюлмани уйгури. Пекин неотложно осъди тази "подла офанзива " и предизвести, че Вашингтон ще си понесе следствията.

Преди това, тъкмо преди да одобри госта си в тихоокеанския архипелаг, Майк Помпейо разгласява взаимно изказване с сътрудниците си от Г-7, с което "настоятелно приканва " Китай да преразгледа противоречивия си закон за националната сигурност в Хонконг, който през май към този момент задълбочи китайско-американската борба.

Китай изрично отхвърля тази самодейност на Г-7, акцентира Ян Цзечъ, представен в изказване на китайското външно министерство.

Срещата сред Помпейо и Ян се следеше от близко във Вашингтон, още повече, че протичаше в миг, когато се разгласиха фрагменти от книга на Джон Болтън, някогашния консултант за националната сигурност на Доналд Тръмп  Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 година в нюйоркския, който упреква милиардера републиканец, че е изискал помощта на Китай, с цел да завоюва втори мандат през ноември.

Лаконичност

Като знак за царящото захлаждане в връзките сред Вашингтон и Пекин, срещата, която в действителност стартира вторник вечерта и продължи през вчерашния ден близо седем часа, се състоя без наличие на медиите.

А сбитите прессъобщения, оповестени след края й, на дипломатически език споделят, че различията се резервират.

"Двете страни в цялостна степен показаха позициите си " и "решиха да продължат да поддържат контакт ", заяви печатният орган на Китайската комунистическа партия, в. "Жънмин жибао ", като въпреки всичко загатна, че е имало "конструктивен разговор ".

"Държавният секретар акцентира нуждата от напълно взаимен продан сред двете страни в техните търговски и дипломатически връзки и връзките им в сигурността ", съобщи американската страна. "Той също по този начин акцентира нуждата от цялостна бистрота " по въпросите на пандемията, добави Държавният департамент на Съединени американски щати.

Китайско-американските връзки, които към този момент бяха обтегнати и повлияни от започнатата от президента Тръмп комерсиална война, осезаемо се утежниха с разпространяването по света на новия ковид, който в началото бе открит в края на 2019 година в китайския град Ухан. Съединени американски щати са страната, където този вирус е взел най-вече жертви.

Майк Помпейо и Ян Цзечъ, който е номер едно в Китайската комунистическа партия в областта на външната политика, за финален път бяха разговаряли на 15 април. Оттогава разговорът беше спрял. В средата на май президентът Тръмп дори заплаши да скъса връзките с азиатския колос и увери, че не желае да беседва с китайския си сътрудник Си Цзинпин, въпреки до тогава да го наричаше собствен другар.

Някои наблюдаващи се съмняваха, че държавният секретар на Съединени американски щати ще успее да съживи връзките, имайки поради многократните му фронтални нападки към Пекин.

"Студена война "

"Може би той счита, че това ще разреши да се отиде към тази студена война с Китай, към която наподобява обезверено се стреми ", написа в Туитър преди срещата Майкъл Суейн от мозъчния концерн Карнеги за интернационален мир.

Сюзан Торнтън, която отговаряше за Азиатско-Тихоокеанския район в американската дипломация при започване на ръководството на Тръмп, беше изразила подозрения, че срещата в Хавай ще успее да намали напрежението, защото съгласно нея двете страни са прекомерно заети със съперничеството си.

Майк Помпейо беше на предна линия в критикуването на метода, по който Китай е реагирал на епидемията и от дълго време е разпознал Китай като основния стратегически съперник на Съединени американски щати.

Той упреква Пекин, че в началото е прикрил мащабите и сериозността на заболяването Ковид-19 и по тази причина съгласно него е виновен за разпространението й по света. Вирусът взе по света близо 450 000 жертви, включително над 117 000 в Съединени американски щати, и принуди страните да замразят стопанските системи си.

Нещо по-лошо, Помпейо намерено сподели, че има вяра, че вирусът, въпреки и зародил по натурален път, може да е бил несъзнателно изтърван от лаборатория в Ухан. Китай отхвърля тези обвинявания.

Подобно на министъра си, Доналд Тръмп  Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 година в нюйоркския, който изначало беше приветствал китайската реакция на епидемията, в последна сметка увеличи тона и заплаши Китай с ответни ограничения поради ролята му в това "световно всеобщо ликвидиране ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР