Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че са започнали

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че са започнали
Коментари Харесай

Помпео обикаля тихоокеански острови в защита на демокрацията от Китай

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео съобщи, че са почнали договаряния с три Тихоокеански страни за възобновяване на съглашение за национална сигурност, което ще помогне на Вашингтон да се опълчи на възходящото китайско въздействие в района, оповестява " Ройтерс ".

Съгласно изискванията на съглашението, известно като Договора за свободна асоциация, американските военни имат извънреден достъп до въздушното пространство и териториалните води на федеративните страни Микронезия, Маршаловите острови и Палау. В подмяна, дребните острови получават финансова помощ.

" Днес съм тук, с цел да потвърдя, че Съединените щати ще ви оказват помощ да отбраните своя суверенитет, сигурността си, правото си да живеете в независимост и мир ", разяснява Помпео пред публицисти в Понпей Стейт, един от четирите члена на Микронезия.

" С наслаждение оповестявам, че Съединените щати са почнали договаряния за разширение на нашите съглашения.... те поддържат демокрацията пред китайските старания да преначертаят Тихия океан ", изяснява Помпео.

Помпео, който е първият държавен секретар на Съединени американски щати, посетил Микронезия, приказва след срещата с водачите на Микронезия, Маршаловите острови и Палау.

Трите дребни тихоокеански страни получиха по-голямо стратегическо значение през последните години заради експанзията на Китай в района. По време на посещаване в Сидни в неделя, министърът на защитата на Съединени американски щати Марк Еспер дефинира дейностите на Китай като " нападателни " и " дестабилизиращи ".

Полагайки основите на договарянията, президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп през май бе хазаин на водачите на федеративните страни Микронезия, Маршаловите острови и Палау - рядко държавно посещаване за такива дребни страни.

Споразумението би трябвало да изтеча през 2024 година и една липса на продължение би могла евентуално да отвори врата за Китай.

" Федеративните страни на Микронезия са част от втората верига островите, които Китай преглежда като метод за реализиране на техните стратегически упоритости ", разяснява Джонатан Прийк, шеф на програмата за Тихоокеанските острови в Института " Лоуди ".

" Връзката е сериозна, само че Китай усилва устрема си към района ", добавя той.

Китай е най-големият двустранен заемодател в района през последното десетилетие, макар че съдружниците на Съединени американски щати, в това число Япония, Австралия и Нова Зеландия, резервираха и в някои случаи неотдавна усилиха доста своите стратегии за подкрепяне на островните стопански системи в Тихия океан.

Анализ на " Ройтерс " на бюджетните документи демонстрира, че по-голямата част от концесионните заеми на Китай са в тези тихоокеански островни стопански системи, с които има мощни дипломатически връзки, в това число Фиджи, Папуа Нова Гвинея, Тонга, Самоа и Вануату.

Държавите, които са запазили връзките си с Тайван - като Палау, Кирибати и Соломоновите острови - имат лимитирани китайски вложения. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР