Държавният секретар на САЩ Майк Помпео се срещна с турския

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео се срещна с турския
Коментари Харесай

Ердоган и Помпео обсъдиха случая със саудитския журналист

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео се срещна с турския президент Реджеп Ердоган в Анкара след диалози със саудитския крал и принц за изчезналия публицист Джамал Кашоги , осведомят " Ройтерс " и Агенция Франс Прес.

 Появи се 11-минутeн запис с мъчения над Кашоги
Появи се 11-минутeн запис с мъчения над Кашоги

Турция твърди, че Саудитска Арабия е виновна за гибелта на журналиста

Говорителят на Ердоган съобщи, че турският президент и Помпео са разискали случая с Кашоги и Сирия по време на 40-минутна среща , на която взел участие и турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

 Заподозрените за ликвидирането на Кашоги са свързани със саудитските служби и принц Салман
Заподозрените за ликвидирането на Кашоги са свързани със саудитските служби и принц Салман

Това излиза наяве от публикации на американските вестници " Ню Йорк таймс " и " Вашингтон пост "

Разговорите се организираха на летището в Анкара преди Ердоган да отлети за Молдова.

Топ дипломатът на Турция съобщи, че резиденцията на саудитския консул и дипломатически коли ще бъдат претърсени през днешния ден , защото саудитските управляващи оповестиха, че в резиденцията е било фамилията на консула , който през вчерашния ден напусна страната.

По-рано Чавушоглу съобщи, че Помпео ще разкрие информация по случая.

Анкара се притеснява, че Кашоги е премахнат и разчленен в саудитското консулство на 2 октомври, когато посещава дипломатическата задача, с цел да си извади документи за подписване на брак с турската си избраница Хатидже Дженгиз. Журналистът пишеше за вестник " Вашингтон пост " и подлагаше на критика саудитския кралски двор.

Рияд изрично отхвърля да е обвързван със случая.

Проправителствени турски медии разкриват, че Кашоги е бил погубен и разчленен в саудитското консулство от екип, в който е имало сътрудници, които са свързани с престолонаследника Мохамед бин Салман.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп и държавният секретар Майк Помпео обявиха, че Саудитска Арабия е оповестила, че не е виновна за изгубването на журналиста.

По-рано тази седмица т урските управляващи организираха 9-часово претършуване на консулството. Те също по този начин претърсват резиденцията на саудитския консул и дипломатически коли.

Появи се 11-минутен аудио запис с мъчения над саудитския публицист Джамал Кашоги, който изчезна безследно.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР