Държавният секретар на САЩ Майк Помпео пристигна в Израел в

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео пристигна в Израел в
Коментари Харесай

Помпео е непосредствена заплаха за Близкия изток

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео дойде в Израел в сряда с дневен ред Иран, COVID-19 и израелското анексиране на палестински селища, носи със себе си един огромен навигационен неизречен въпрос, който евентуално ще оформи диалозите. Подобно на героинята на Мариса Томей, Мона Лиза Вито във кино лентата " Моят братовчед Вини ", всички участници ще могат да чуят тиктакането на часовник, което значи, че времето изтича за всички огромни проекти, които може да са имали дружно, написа за " Аарец ", Дейвид Роткопф, старши помощник в Университета " Джон Хопкинс " по интернационалните проучвания и гостуващ академик във фонда за интернационален мир " Карнеги ".

Ако политическите анкети и положението на задълбочаваща се рецесия в Съединени американски щати са някакви индикации, лудият трен на Тръмп евентуално ще напусне гарата идващия януари и дружно с това, опцията за Бенямин Нетаняху, неговия нов сътрудник Бени Ганц и израелското дясно, да сключат договорка с американски водачи, които споделят техните крайни възгледи.

Съперникът на Доналд Тръмп, Джо Байдън, който непрестанно води Тръмп в национални изследвания и го води в изследвания в основни щати и сътрудниците му от Демократическата партия евентуално ще доведат до завръщане към ерата, наподобяваща ерата на Обама в връзките на Съединени американски щати с ръководещите Израел.

Или да кажем, че евангелският Помпео и участниците в срещите тази седмица, ще се изправят пред опцията на настъпващия провал на Тръмп и че скоро президентът, неговите евангелски помощници като вицепрезидент Майк Пенс и Помпео и неговите съветници, които поддържат твърдата израелска линия, както шурей му Джаред Кушнер, посланикът на Съединени американски щати в Израел Дейвид Фридман и мегадонора Шелдън Аделсън, всички те ще изчезнат от американския политически живот.

Изглежда те няма да бъдат издигнати на политическия парадайс и за някои - като Тръмп и Кушнер - светът, до който ще се транспортират, може да наподобява по-скоро като правосъдна палата.

Последствията от сходна промяна би трябвало да са кристално ясни за Нетаняху, който страда мощно от политически студ по време на последния път, когато демократите бяха на власт.

Тръмп, несъмнено, може да завоюва и преизбиране. Но откакто американците са изправени пред най-тежката си рецесия в публичното опазване на здравето след пандемията от грип през 1918 година и най-лошата си икономическа рецесия след Голямата меланхолия - с шансове за възобновяване преди ноември наподобяват отдалечени - то Биби, Бени и Майк знаят, че това е много допустима и огромна смяна.

Тази смяна съвсем неотложно ще докара до смяна от политиката на Тръмп във връзка с Иран и изпитание да се върне към нещо като нуклеарната договорка на Обама с Иран. Това ще докара до изрично отменяне на израелските проекти за анексиране от страна на Съединени американски щати и доста по-активен напън за палестинските права и решение за две страни от страна на Съединени американски щати.

И несъмнено, цялата фикция за " проекта за мир в Близкия изток " на Кушнер евентуално ще се окаже като самодейностите за битка с пандемията на Кушнер, измежду най-грозните провали на ерата на Тръмп. (Въпреки че, за благополучие, най-малко към този момент, палавият му и невнимателен " проект за мир ", измерен в човешки живот е нанесъл по-малко вреди от неговите " експертни " препоръки, свързани с Коронавирус.)

Фактът, че може да влезем в навлезем в последните часове на съюза сред екстремистки политически артисти и дейности в Съединени американски щати, и в Израел, може да бъде източник на оптимизъм за някои. Но както при всички апокалиптични обрати на историята, най-добре е да се продължи с нараснало внимание и може би даже здравословна доза опасения.

Ако Биби знае, че са останали единствено шест месеца да работят безнаказано при анексиране на селища или взривяване на ирански позиции в Сирия или на техни пълномощници или за усилване на натиска върху режима в Техеран, то евентуално ще упорства да реализират колкото могат повече по тези стратегии в идващите месеци.

Ако Тръмп завоюва, добре. Няма минус. Но в случай че Байдън е на поста през януари, което е опция, която не могат да изключат, дейностите по-късно ще водят до последици, като евентуално отменяне и даже санкции и наказания от Съединени американски щати.

Помпео също знае това и като политик, който има огромни упоритости с или без Тръмп на поста, ударът върху Иран и разширението на земята, следена от израелското държавно управление, биха му натрупали дълготрайния активи както с евангелистите, по този начин и с дясното крило на Републиканска партия.

Дискусиите за Коронавирус са, несъмнено, чисто замазване на прозорци. Както може да види всеки, който може да прочете статистическа таблица, никой с обикновено мислене не би взел съвет от администрацията на Тръмп по какъв начин да ръководи тази или друга пандемия. (Всъщност, фактът, че Помпео прави това пътешестване преди всичко, в разгара на тази рецесия, макар рекомендациите на Държавния департамент за пътувания, е още един знак от Trump & Co. неразумно желаят да разгласят победа над вируса даже до момента в който бушува, и че те не престават да подценяват изцяло науката, медицината, математиката и историята, неправилно вървят по позорния си път по време на това злополучие.)

Следователно за Израел, за палестинския народ, за Близкия изток и за света е ясно, че даже и в миг на сериозна пандемия, която има ужасяваща цена и стопански срив, които изпратиха света в криза и ще отнеме години да се възстановим, това не са единствените закани, пред които сме изправени.

Отчаяният Тръмп, неговите цинични и опортюнистични деятели като Помпео и израелски водач, който е в също толкоз нестабилно състояние, може да употребяват разсейването в този тъмен миг в историята... с цел да стане още по-мрачен. Също по този начин е фактът, че Помпео, въпреки и пищен, нахален и подлизурко, също е интелигентен и по-способен от доста други в Тръмпленд.

В моменти като този, човек може единствено да се надява, че безспорната непросветеност на останалата част от администрацията на Тръмп ще ограничи вредите, които могат да нанесат Помпео и неговите израелски събеседници. Но това е нежна вяра, защото нанасянето на вреди се оказва единственото нещо, в което и Тръмп, и Нетаняху са в действителност положителни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР