Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова Тайван да бъде

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова Тайван да бъде
Коментари Харесай

Антъни Блинкен е категоричен: Тайван трябва да участва в Световната здравна асамблея

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен прикани Тайван да бъде позволен до присъединяване в идната Световна здравна асамблея, заявявайки, че няма „ рационална аргументация “ за продължаващото му изключване от форума.

В изказване за пресата висшият американски посланик означи, че Световната здравна асамблея, органът по взимане на решение на Световната здравна организация, ще дефинира дневния ред за въпроси от интернационално значение на срещата си от 24 май до 1 юни, в това число интернационалното съдействие за преустановяване на пандемията.

„ И въпреки всичко, в случай че управлението на Организацията не предприеме съответни дейности, Асамблеята още веднъж ще изключи жизненоважното присъединяване на Тайван “, сподели той.

„ Няма рационална аргументация за продължаващото изключване на Тайван от този конгрес и Съединените щати приканват генералния шеф на СЗО да предложения Тайван да взе участие като наблюдаващ в СЗА – както бе през предходните години преди възраженията, регистрирани от държавното управление на Китайската национална република “, добави Блинкен.

В изказването си Блинкен означи, че световните здравни провокации не зачитат граници и не признават политически разногласия. Той акцентира, че Тайван може да даде скъп принос и да показа своя опит във връзка с проблеми, свързани с публичното здраве.

„ Ръководството на СЗО и всички виновни народи би трябвало да признаят, че изключването на ползите на 24 милиона души е нарушение на нашите общи правила и световни цели. “

„ Призоваваме за незабавна покана на Тайван в Световната здравна асамблея “, приключва изказването.

Коментарите на Блинкен пристигнаха единствено няколко дни откакто той и външни министри от Г7 направиха взаимно изказване, подкрепящо присъединяване на Тайван в СЗА и приканиха за спокойно разрешаване на проблемите в Тайванския проток.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР