Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в Израел в

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в Израел в
Коментари Харесай

Блинкен пристига в Израел в опит да ограничи цивилните щети във войната в Газа

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен дойде в Израел в петък, заяви сътрудник на AFP, пътуващ с него, в пътешестване, фокусирано върху ограниченията за минимизиране на вредите за цивилни във войната в Газа, оповестява Аларабия.

Преди заминаването си за Израел Блинкен съобщи, че ще търси „ съответни ограничения “ от Израел, с цел да подсигурява, че вредите върху палестинските цивилни са понижени, защото президентът на Съединени американски щати Джо Байдън също прикани за филантропични паузи в спора.

Тъй като спорът наближава края на своята четвърта седмица, Блинкен посещава Израел за повторно в границите на един месец, с цел да се срещне с премиера Бенямин Нетаняху, до момента в който израелската войска се бори с бойците на Хамас, които отвърнаха на удари с офанзиви от подземни тунели.

„ В разгара на борбата сме. Постигнахме впечатляващи триумфи и минахме покрайнините на град Газа. Напредваме “, сподели Нетаняху в изказване, откакто военните споделиха, че са обкръжили основния град на морския анклав.

Когато Блинкън потегли от Вашингтон за Близкия изток, той сподели, че ще разиска съответни стъпки за минимизиране на вредите за цивилните в Газа.

Междувременно Белият дом съобщи, че всички паузи в борбите би трябвало да бъдат краткотрайни и локализирани и настояха, че няма да спрат Израел да се пази.

Нарастващите жертви измежду палестинските цивилни, дружно с острия дефицит на храна, вода, медикаменти и гориво, ускориха апелите на международните водачи за пауза в боевете или преустановяване на огъня. Израел отхвърли тези апели, заявявайки, че насочва напъните си против бойци на Хамас, които упреква, че съзнателно се крият измежду популацията и цивилните здания. Белият дом също отхвърли апелите за преустановяване на огъня.

Здравните управляващи в Газа настояват, че минимум 9 061 души са били убити в Газа, откогато Израел стартира нападението си против анклава с 2,3 милиона души като възмездие за смъртоносните офанзиви на бойци на Хамас против Южен Израел.

Група самостоятелни специалисти на Организация на обединените нации предизвести, че палестинците са изложени на „ сериозен риск от геноцид “.

„ Призоваваме Израел и неговите съдружници да се съгласят на неотложно преустановяване на огъня. Времето ни изтича “, се споделя в изказване на групата специфични докладчици на Организация на обединените нации.

Израелската задача към Организация на обединените нации в Женева назова мненията на докладчика „ почтени за жалост и надълбоко загрижени “ и упрекна Хамас за гибелта на цивилни. Стефан Дюжарик, представител на генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, сподели, че определянето на геноцид може да бъде направено единствено от подобаващ правосъден орган на Организация на обединените нации. Израел твърди, че Хамас е умъртвил 1400 души, най-вече цивилни, и е взел повече от 240 заложници при нападението на 7 октомври, най-смъртоносният ден в неговата 75-годишна история.

Белият дом съобщи в четвъртък, че преглежда поредност от паузи в спора.

„ Това, което се опитваме да създадем, е да проучим концепцията за толкоз паузи, колкото може да са нужни, с цел да продължим да получаваме помощ и да продължим да работим за безвредното извеждане на хора, в това число заложници “, сподели представителят на националната сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби пред кореспонденти.

Блинкен също трябваше да се срещне с външния министър на Йордания Айман Сафади в Аман в събота. В изказване Сафади сподели, че Израел би трябвало да приключи войната против Газа, където съгласно него прави военни закононарушения, като бомбардира цивилни и постанова блокада.

На фона на тежки детонации в Газа, израелският боен представител контраадмирал Даниел Хагари сподели пред кореспонденти, че „ войските на неговата страна са приключили обкръжаването на град Газа, който е център на терористичната организация Хамас “.

Бригаден военачалник Идо Мизрахи, шеф на военните инженери на Израел, сподели, че войските се натъкват на мини и мини-капани. „ Хамас се е научила добре и се е подготвила добре “, добави той.

Абу Убайда, представител на въоръженото крило на Хамас, сподели в телевизионна тирада в четвъртък, че броят на починалите на Израел в Газа е доста по-голям, в сравнение с оповестиха военните. „ Вашите бойци ще се върнат в черни торби “, сподели той.

Израел сподели, че е изгубил 18 бойци и е умъртвил десетки екстремисти, откогато наземните интервенции се разшириха в петък.

Хамас и съюзническите бойци на Ислямския джихад излизаха от тунели, с цел да стрелят по танкове, след което изчезваха назад в мрежата, споделиха поданици и бяха показани видеоклипове от двете групи.

Двама американски чиновници, поискали анонимност, споделиха, че Съединени американски щати ръководят дронове за събиране на разследваща информация над Газа, с цел да оказват помощ за откриването на заложници. Един от чиновниците сподели, че са правили полетите с дрон повече от седмица, предава Аларабия.

Преходът Рафах от Газа към Египет трябваше да бъде отворен за трети ден в петък за лимитирани евакуации според договорка с посредничеството на Катар, която има за цел да разреши на някои притежатели на задгранични паспорти, техните подвластни лица и някои ранени поданици на Газа да излязат от анклава.

Според граничните чиновници повече от 700 задгранични жители са отпътували за Египет през Рафа през предходните два дни. Десетки тежко ранени палестинци също трябваше да преминат. Израел изиска от непознати страни да изпратят болнични кораби за тях.

Над една трета от 35-те лечебни заведения в Газа не действат, като доста от тях са превърнати в спонтанни бежански лагери.

„ Ситуацията е повече от пагубна “, сподели благотворителната организация „ Медицинска помощ за палестинците “, описвайки претъпканите коридори и доста медици, които самите са опечалени и без дом.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР