Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изрази предпазлив оптимизъм, че

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изрази предпазлив оптимизъм, че
Коментари Харесай

Блинкен: Съществуват възможности за гръцко-турски диалог

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен изрази внимателен оптимизъм, че гръцко-турските връзки могат да се подобрят, в изявление за гръцкия ефирен канал „ Mega ” нощес.

Блинкен отклони въпросите, които го питаха непосредствено за отговора на НАТО, в случай че Турция нападне Гърция, която е неин номинален съдружник в НАТО. Той също по този начин съобщи, че въпреки да е разговарял за напрежението сред Гърция и Турция с турския си сътрудник Мевлют Чавушоглу, не би било редно да разкрива наличието на диалозите им.

Преди двудневното си посещаване в Гърция, в понеделник и вторник, Блинкен посети Турция. В изявлението той съобщи, че сега Турция е съсредоточена върху оправянето с последствията от пагубните трусове, като добави, че хората там са безусловно изплашени, в това число и от продължаващата сеизмична интензивност.

Блинкен още веднъж изрази благодарността си за бързата помощ, която Гърция е оказала на Турция, само че въпреки да сподели, че " дипломацията на земетресенията " е потребна, той добави, че фактът, че и двете страни навлизат във етапа на предизборни акции " усложнява нещата ". Държавният секретар на Съединени американски щати добави, че се надява Гърция и Турция да запазят настоящия по-спокоен климат в двустранните си връзки и че " може би " през идващите месеци, евентуално след изборите, ще намерят метод да стартират разговор, който ще помогне за разрешаването на дългогодишните разногласия. Ако те съумеят да намерят метод да разрешат тези разногласия, биха могли да се появят " страхотни благоприятни условия " и за двете страни.

Очевидно е, че Съединени американски щати не биха желали нищо повече от това да видят хармонични връзки сред Гърция и Турция, само че усърдно заобикалят да вземат страна в разногласията, най-малко обществено. На въпроса по какъв начин Гърция и Турция биха могли да преодолеят разликите си, Блинкен повтори нормалните изречения за " положителната воля " и " откровените планове ".

Неотдавнашните напрегнати моменти в американско-турските връзки и засиленото съдействие в региона на защитата сред Гърция и Съединени американски щати накараха турския президент Реджеп Тайип Ердоган да упрекна Съединени американски щати в облагодетелстване на Гърция; той стигна и по-далеч, като съобщи, че цялата военна активност на Съединени американски щати в Гърция и броят на военните бази, които американците употребяват, са ориентирани против Турция, а не в поддръжка на Украйна.

Говорейки за Украйна, Блинкен похвали ранната поддръжка на Гърция за нападнатата страна и даде да се разбере, че чака резистентност на тази поддръжка, в това число изпращането на оръжейни системи, да продължи.

На въпроса за поддръжката на Съединени американски щати и НАТО при положение на навлизане в Гърция Блинкен беше доста позитивен, като се базира на член 5 от Договора за НАТО, който подсигурява поддръжката на всички членове на НАТО за нахлула друга страна членка. Когато го попитаха какво ще се направи, в случай че Турция нападне Гърция, той смени тематиката, като съобщи, че не може да отговори на предполагаем въпрос. Но повтори позицията на Съединени американски щати, че би трябвало да се заобикалят провокативната изразителност или дейности, тъй като те могат да доведат до случай, даже и непредумишлен./БГНЕ
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР