Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви днес, че Русия

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви днес, че Русия
Коментари Харесай

САЩ ще търсят дипломатически изход за Украйна, докато е възможно

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън съобщи през днешния ден, че Русия може скоро да стартира нова офанзива против Украйна, само че Вашингтон ще търси дипломатическо решение, до момента в който това е допустимо, съобщи Ройтерс.

По време на посещаване в Киев, целящо да покаже поддръжка за Украйна, водещият американски посланик съобщи, че украинците би трябвало да се приготвят за сложни дни. Той добави, че Вашингтон ще продължи да дава отбранителна помощ на Киев и още веднъж даде обещание на Русия да бъдат наложени тежки наказания, в случай че нападне Украйна.

Кремъл съобщи, че напрежението към Украйна нараства и акцентира, че към момента чака писмен отговор от Съединени американски щати на отправените от Москва претенции да получи гаранции за сигурността си.

Песимистичните изказвания подчертаха пропастта сред позициите на Москва и Вашингтон, до момента в който Блинкън се готви за среща с съветския външен министър Сергей Лавров в петък.

Блинкън даде обещание " неуморни дипломатически старания за попречване на нова експанзия и в поддръжка на разговора и мира ". Той посочи, че десетки хиляди съветски бойци са били струпани наоколо до границата на Русия с Украйна без каквато и да било провокация или причина за това. " Знаем, че има проекти числеността на тези сили бързо да бъде увеличена, което би дало опция на съветския президент Владимир Путин също толкоз бързо да предприеме нови нападателни дейности против Украйна ", добави той.

Блинкън не изясни какъв брой бързо може да работи Москва.

Независими анализатори обявиха, че не имат вяра, че Русия към този момент е подготвила логистиката и медицинските единици, от които би се нуждаела, в случай че реши да стартира неотложно нахлуване.

Освен това Москва изпрати съветски бойци в Беларус, като съобщи, че става дума за взаимни военни учения. Това й разрешава да нападне прилежаща Украйна от север, изток и юг. Кремъл обаче продължава да отхвърля да има сходни планове и неговият представител Дмитрий Песков съобщи, че западните доставки на оръжие за Киев, военните маневри и полети на самолети от НАТО са повода за повишаването на напрежението към Украйна.

В момента Русия има към 100 000 бойци на украинската граница, акцентира Блинкън, като предизвести, че този брой може да се удвои за относително малко време.

Блинкън акцентира, че е желал да удостовери " непоколебимата поддръжка " на Съединените щати за Украйна с визитата си в миг, в който " сигурността на страната, нейният разцвет, нейната народна власт, нейното право да съществува като суверенна самостоятелна страна са изправени пред невиждано предизвикателство от Русия ".

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР