Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че израелският премиер

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че израелският премиер
Коментари Харесай

Блинкън: Нетаняху подкрепя предложението за примирие, задължение на Хамас е да направи същото

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън съобщи, че израелският министър председател Бенямин Нетаняху го е уверил в поддръжката на новото предложение за превъзмогване на огъня в линията Газа, което има за цел да преодолее несъгласията сред Израел и " Хамас ", заяви БНР с позоваване на Франс прес и Ройтерс.

" В доста градивна среща с министър-председателя Нетаняху през днешния ден той ми удостовери, че Израел приема предлагането. Той го поддържа. Сега е обвързване на " Хамас " да направи същото. " - сподели Блинкън пред кореспонденти в Тел Авив.

Държавният секретар на Съединените щати означи, че се планува процесът по преустановяване на огъня в Газа да протича " на стадии ".

" Първо, в началото преустановяване на огъня. В продължение на шест седмици, през които се освобождават заложници и се разменят пандизчии. И стартират договаряния по отношение на изискванията, нужни за трайно преустановяване на огъня ", посочи той. Блинкън акцентира, че в случай че " Хамас " се грижи за благосъстоянието на палестинците, тогава " ще каже " да " на последното препоръчано съглашение ".

Той означи, че Нетаняху е заречен да изпрати израелски екип за нови договаряния за помирение и че Израел се е съгласил да възнамерява " през идващите седмици " имунизация против полиомиелит в Газа.

Американският държавен секретар също по този начин сподели, че е изискал от водачите на Израел да подхващат дейности против офанзивите на заселници против палестинци в окупирания от Израел Западен бряг.

Той добави, че ще пътува във вторник до Катар - основния медиатор с " Хамас ", откакто посети Израел и Египет, с цел да прокара предлагането за преустановяване на огъня.

Египет и Катар " са нашите два значими колегата в това изпитание да достигнем финалната линия на съглашението за преустановяване на огъня, да върнем заложниците вкъщи, да сложим всички на по-добър път към дълготраен мир и сигурност ", уточни още Блинкън.
Междувременно израелският министър председател Бенямин Нетаняху съобщи, че процесът на реализиране на съглашение за ново преустановяване на огъня и продан на пандизчии сред неговата страна и " Хамас " е " към този момент в първия стадий ".Израел е приел последната версия на договорката, препоръчана от медиаторите. Нетаняху пблагодари на Вашингтон за разбирането, което е показал към жизненоважните ползи на Израел в региона на сигурността, в хода на взаимните старания за освобождението на заложниците.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР