Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън приветства решението на българския

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън приветства решението на българския
Коментари Харесай

Блинкен поздрави Радев за решението за оръжие за Киев. От президентството за оръжия не говорят

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън " приветства решението на българския парламент да даде военна помощ на Украйна в поддръжка на нейната самоотбрана ". Това е декларирал самият Блинкън на президента на България Румен Радев в телефонен диалог, извършен в петък.

За диалога оповестиха и - малко и телеграфно, и прессекретариатът на българския президент - в по-дълго известие. Приветствието е отразено от Държавния департамент. В известието от българска страна реакцията на Блинкен за решението на Народното събрание да ратифицира контракта с Украйна за даване на военна помощ отсъства. Темата с Украйна в него е разказана с думите:

" Теми от стратегическото партньорство сред България и Съединени американски щати, както и провокациите пред сигурността, произлизащи от войната на Русия против Украйна, бяха във фокуса на диалога. Двамата разискаха нуждата от оказването на поддръжка за Украйна в тежките условия на целеустремено разрушение на нейната енергийна и гражданска инфраструктура, от което страдат и милиони почтени хора. "

бе взето дефинитивно от Народното събрание същия ден - петък - с внушително болшинство, като " срещу " гласоподаваха единствено от Българска социалистическа партия и " Възраждане ". За да влезе ратификацията в действие и България в действителност да може да изпрати оръжия на Киев по листата, препоръчан от Министерството на защитата, би трябвало декрет от Румен Радев.

Самият лист е засекретен, само че от, че той включва оръжие и муниции, които попадат в настояването към България от Украйна за военна помощ.

Българска социалистическа партия - един път от парламентарната естрада в петък, а по-късно в преднамерено писмо, разпратено и до медиите, настоя Румен Радев да наложи несъгласие. В него социалистите цитират изявления на българския президент против концепцията страната ни да изпрати оръжие на Киев.

Другите тематики в диалога сред Румен Радев и Антъни Блинкен са били енергийната диверсификация и предприемането на своевременни ограничения за обезпечаването на различни доставки на недопечен нефт за рафинерията в Бургас, след приключването на дерогацията за импорт на съветски петрол.

Държавният глава е загатнал опцията за построяването на петролопровод от Александруполис към Бургас - задачата е да не се стига до затварянето на " основно дружество за българската стопанска система, растеж на безработицата, недостиг в доставките на горива и увеличение на цените им ".

Става въпрос за рафиренията на " Лукойл ", а дерогацията от ембаргото за импорт на недопечен съветски нефт, дадена за България, важи до 2024 година След това страната ни към този момент няма да може да внася суровината по море, както към този момент не могат да го вършат останалите страни членки от Европейски Съюз. Нефтеното ембарго е част от глобите на Съюза против режима на Владимир Путин в Москва и влезе в действие на 5 декември.

След 5 февруари 2023 година възбраната се уголемява - тя обгръща импорт и експорт на петролни артикули, създадени от съветски нефт. България - в лицето на служебното държавно управление, назначено от Радев, желае да продължи да може да изнася горива, създадени в " Лукойл ". Позицията на Европейска комисия обаче е, че това би било нарушаване на глобите и изискванията на дерогацията, дадена на България.

Румен Радев е приказвал пред Блинкен и за " гарантирането на надеждна икономическа, транспортна и енергийна съгласуваност в Югоизточна Европа в изискванията на боен спор в съседство е от основно значение за построяването на надеждни вериги на доставки в района и справяне с отрицателните последствия от рецесията ". Президентът е оповестил упованието си през 2023 година, " за което към този момент получи поддръжка от ръководителите на Европейската комисия и Европейския съвет ".

Радев още веднъж прикани за търсенето на решение България да получи изтребители на лизинг, до момента в който не бъде образувана българската ескадрила от изтребители F-16: " България разчита на поддръжката на своите съдружници, само че държи да запази и развива националните си качества за защита на личното си въздушно пространство ".

Страната ни към този момент подписа втори контракт със Съединени американски щати за доставка на още 8 изтребители F-16. А първите 8, поръчани и платени още през 2019 година, се чакат през 2025 година Служебният кабинет обаче разгласи, че до момента в който стартират да идват американските самолети, се търсят и други - които да заместят руските МиГ-29.

Техният летателен запас ще изтече през 2023 година и към този момент няма варианти за удължаването му без присъединяване на Русия в това. Писмо с искане за оферта бе изпратено от Министерството на защитата до шведската компания Saab, която създава.

Освен приветствието за решението за подаяние на оръжие от България за Киев, в късото известие от Държавния департамент за телефонния диалог сред Блинкен и Радев се споделя още, че американският външен министър е подчертал " смисъла на енергийната диверсификация и промените в региона на върховенството на закона в България за поощряване на просперитета на българския народ и солидарността в границите на Европейски Съюз. "
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР