Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна в Казахстан за

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна в Казахстан за
Коментари Харесай

Антъни Блинкън е в Казахстан

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън дойде в Казахстан за поредност от срещи с висши дипломати на страните от Централна Азия , на фона на възходящото напрежение към войната в Украйна, предава Асошиейтед Прес.

Блинкън беседва с външния министър на Казахстан Мухтар Тилеуберди и по-късно с президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев. Първият посланик на САЩ пристигна в Астана за среща на по този начин наречената група C5+1, формирана от Съединени американски щати и някогашните руски републики Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан .

На тази среща Блинкън ще подчертае " уговорката на Съединени американски щати към независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на страните от Централна Азия ", се споделя в изказване на Държавния департамент, което отразява формулировката, която употребява, с цел да поддържа Украйна във войната й против Русия.
 В Казахстан Путин настройва азиатски водачи против Запада
В Казахстан Путин настройва азиатски водачи против Запада

Руският президент разказа Запада като неоколониална мощ, решена да спре развиването на останалия свят

Посещението на Блинкън в Астана и по-късно тази седмица в Ташкент, столицата на Узбекистан, бележат първото му посещаване в Централна Азия като държавен секретар .

Нито една от петте някогашни руски републики в Централна Азия, обичайно обсъждани като част от сферата на въздействие на Кремъл, не поддържа обществено съветската експанзия.

, бягащи от военната работа предходната есен. Казахстанският президент Касим-Жомарт Токаев беседва по телефона с украинския президент Володимир Зеленски три пъти, откогато съветските войски нахлуха в Украйна предишния февруари, призовавайки за дипломатическо разрешаване на спора в сходство " с Устава на Организация на обединените нации и общоприетите правила на интернационалното право ".

Въпреки това и петте централноазиатски републики, дружно с Индия, която Блинкън също ще посети в границите на своята азиатска обиколка, на резолюция за наказание на съветската инвазия в Украйна предходната седмица в Общото заседание на Организация на обединените нации на първата годишнина от войната.

Американски чиновници се надяват, че Блинкън може да убеди централноазиатските народи, че нахлуването на Русия в Украйна е опасност за тях.

Съединени американски щати от десетилетия се стремят без огромен триумф да изтръгнат някогашните руски републики в района от въздействието на Москва. Някои, по-специално Узбекистан и Таджикистан, подкрепиха логистично Съединени американски щати по време на 20-годишния спор в Афганистан.
 Казахстан поддържа мирната самодейност на Китай за Украйна
Казахстан поддържа мирната самодейност на Китай за Украйна

Астана упорства за прекъсване на военните действия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР