Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън обвини Русия в

...
Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън обвини Русия в
Коментари Харесай

САЩ обвиняват Русия в насилствено депортиране на 1,6 млн. украинци

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън упрекна Русия в осъществяване на наложително депортиране, отвличания, арестувания и изпращане в неопределеност на украински цивилни.

По негови думи сред 900 000 и 1,6 милиона украински жители, измежду които и 260 000 деца, са били " подложени на разпит, арестувани и принудително депортирани " от Украйна в Русия.

Блинкън цитира отчети, в които се твърди, че Русия " конфискува украински паспорти и издава съветски паспорти в явен опит да промени демографския състав на части от Украйна ", като разделя децата от родителите им и ги дава за осиновяване в Русия, а също и " задържа или изпраща в неопределеност хиляди украински цивилни ", които не минават процеса на " внедряване ".

Той съобщи, че сходни дейности съставляват " тежко нарушаване " на Женевската спогодба и са военно закононарушение.

От своя страна Германия отхвърли като " агитация " съветския декрет, който опростява разпоредбите за украинците да придобият съветско поданство, оповестява " Ройтерс ".

По-рано Русия разгласи, че жителите на южните и източните райони на Украйна, окупирани от съветските сили след нахлуването през февруари, имат право да станат съветски жители - ход, който съгласно Киев и западните страни удостоверява, че Москва възнамерява да резервира контрола над тези райони.

Говорителят на Германия означи, че това е част от съветската агитация.

" Украйна е суверенна, самостоятелна страна. Никоя друга страна не може да издава на украинските жители какъвто и да е тип паспорт ", акцентира той.
ТЕМА преди 54 минути 834 преди 4 часа 296 преди 5 часа 429
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР