Държавният съвет на Народна република България е висш постоянно действащ

...
Държавният съвет на Народна република България е висш постоянно действащ
Коментари Харесай

Съставен е Държавен съвет на НРБ

Държавният съвет на Народна република България е върховен непрекъснато настоящ орган на държавната власт в Народна република България в интервала 9 юли 1971 до 10 април 1990 година
Рожба е на идея, която дава преимущество на правилата за единение на народа и за единение на властта пред правилото за разделяне на управляващите. Държавният съвет стои на върха на пирамидата от държавни органи, сливайки законодателни и изпълнително-разпоредителни пълномощия, осъществявайки комунистическата идея за „ либерален централизъм “.
Решението за основаване на Държавен съвет е взето на пленум на Централния комитет на Българската комунистическа партия през 1968 година Създаден е с Конституцията на Народна република България от 1971 година Първоначално функционалностите на Държавния съвет се извършват от Президиума на Народното събрание. Държавния съвет се състои от Председател, Първи заместник-председатели, Заместник-председатели и членове както и от секретар избирани от националното заседание. За пръв път държавен съвет е формиран от ръководител, първи заместник-председатели, заместник-председатели и членове, определени на 8 юли 1971 година, след съставянето на първия парламент по новата конституция.
Оттогава до 17 ноември 1989 година на процедура закрепостен ръководител на Държавния съвет е Тодор Живков, а Секретарите (Председатели) на Български земеделски народен съюз Георги Трайков и Петър Танчев са Първи зам. ръководители на Държавния съвет от (1972 - 1974) и от (1974 до 1989), както и Кръстьо Тричков, а Заместник-председатели на Държавния съвет са Георги Джагаров 1971 – 1989 година, Ярослав Радев (1971 – 1989) Митко Григоров (1971 – 1987) и Секретарят (Заместник-председател) на Постоянното наличие на Български земеделски народен съюз Георги Андреев (1971 – 1973). Членове на Държавния съвет на Народна република България са всички членове и претендент членове на Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия и част от секретарите (заместник-председатели) на Постоянното наличие на Български земеделски народен съюз както и други лица определени в състава на Държавния съвет. Секретарите на Централен комитет на Българска комунистическа партия които не са членове и претендент членове на Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия нямат право да бъдат членове на Държавния съвет на Народна република България. Секретар на Държавния съвет от 1976 до 1989 година е Никола Манолов.От 17 декември 1989 до 3 април 1990 година ръководител на Държавния съвет е Петър Младенов, а Първи заместник-председател на Държавния съвет е новия Секретар (Председател) на Български земеделски народен съюз Ангел Димитров, до момента в който заместник-председател на Държавния съвет е дотогавашния основен прокурор на Народна република България Васил Мръчков. През април 1990 година, въз основа на съглашението, реализирано от ръководещи и съпротива на Кръглата маса, 9 Народно заседание гласоподава изменение в Конституцията, с което институцията Държавен съвет е сменена от институцията ръководител (президент) на Републиката.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР