Държавният оператор на газопреносна система на Украйна заяви в сряда,

...
Държавният оператор на газопреносна система на Украйна заяви в сряда,
Коментари Харесай

Украйна не вижда признаци за увеличени доставки на руски газ за Европа



Държавният оператор на газопреносна система на Украйна съобщи в сряда, че няма признаци, че съветският енергиен колос " Газпром " е възнамерявал да изнася спомагателни количества природен газ за Европейския съюз през идната година, съобщи Ройтерс. Предположението е въз основа на резултатите от търговете за потенциал на газопроводите.

Киев продължава да упреква Москва, че употребява силата като оръжие против Европа. Москва пък отхвърля това, като неведнъж съобщи, че извършва договорните си отговорности за природен газ.

" Според резултатите от търгове, „ Газпром “ не възнамерява да усилва доставките на газ за Европейски Съюз през декември или през първото тримесечие на 2022 година “, съобщи във " Facebook " ръководителят на украинския газопреносен оператори (Оператор на газотранспортната система на Украйна, или ОГТСУ) Сергей Макогон

Той сподели, че оптималният размер на съветския пренос към Европа би възлизал на 109 милиона кубически метра дневно, в сходство с настоящото съглашение за пренос на газ сред Украйна и Русия.

По-рано тази седмица " Газпром " не резервира спомагателен потенциал за пренос на газ през Украйна за декември, което се видя от резултатите на търга за поръчка за потенциал на газопроводите.

" Всички гръмки изказвания за увеличение на доставките за Европейски Съюз към момента не са отразени в действителните дейности на " Газпром “, акцентира Макогон.

Междувременно във вторник немският енергиен регулатор спря процеса на узаконяване на газопровода " Северен поток 2 ", който да доставя газ за Европа по дъното на Балтийско море, създавайки по този метод нова спънка пред противоречивия план.

Новината провокира внезапно повишаване на природния газ, като през вчерашния ден късно следобяд цената на газа на нидерландския хъб TTF се увеличи с над 11% към 91,50 евро за мегаватчас, достигайки най-висока цена от близо месец насам (от 20 октомври 2021 г.).

Графика на цената на газовите TTF фючърси

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР