Държавният глава Румен Радев ще участва в отбелязването на 120-ата

...
Държавният глава Румен Радев ще участва в отбелязването на 120-ата
Коментари Харесай

Президентът ще участва в честването на годишнината от Илинденско-Преображенското въстание в местността Петрова нива

Държавният глава Румен Радев ще взе участие в отбелязването на 120-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в местността Петрова равнища през днешния ден, оповестиха от прессекретариата на президента. Честването е под патронажа на президента.

От 20:00 ч. ще бъде отслужена заупокойната молитва в памет на починалите, в храма-костница „ Света Петка “. След това в 20:30 ч. пред мемориала в историческата околност ще стартира възпоменателното празненство.

Държавният глава и висш главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще одобри строя на представителните роти на Националната гвардейска част и ще произнесе слово, след което ще отдаде респект към починалите за свободата по време на Илинденско-Преображенското въстание.

По-рано денем президентът взе участие в отбелязването на 146-ата годишнина от Шипченската епопея.

Илинденско-Преображенското въстание избухва на 2 август (20 юли остарял стил) и е въстание за избавление на българското население в Македония и Одринска Тракия, останало след Освобождението на България (1878 г.) в рамките на Османската империя според Берлинския контракт.

Въстанието е проведено и ръководено от Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО). На Солунския конгрес при започване на януари 1903 година се взема решение за повдигане на въоръжено въстание, а на Смилевския конгрес на Битолския окръг на ВМОРО, през април, е решено въстанието в окръга да стартира на 20 юли (Илинден) същата година.

На конгреса на Петрова равнища (28-30 юни 1903 г.) началото на бойните дейности в Одрински революционен окръг се дефинира за 6 август (Преображение Господне). Двете дати, които съответстват с църковните празници Илинден и Преображение, дават и името на въстанието.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР