Държавният глава Румен Радев ще проведе среща с ръководството на

...
Държавният глава Румен Радев ще проведе среща с ръководството на
Коментари Харесай

Президентът обсъжда с ръководството на ЦИК предстоящите избори

Държавният глава Румен Радев ще организира среща с управлението на Централната изборна комисия, с цел да разиска провеждането на идните парламентарни и президентски избори.

Президентът Румен Радев към този момент даде знак, че обмисля дали изборите за държавен глава и тези за състава на идващото национално заседание да се проведат две в едно. Въпреки че по думите му това не е в полза на президентската институция. Той акцентира, че ще търси рационално и уравновесено решение.

„ Но би трябвало да отчитаме и обстоятелството, че рецесията се задълбочава, че би трябвало да призоваваме българите да гласоподават в три следващи седмици, а това е обвързвано и с разход на средства, най към този момент и на време. Така че ще диря рационално решение, тъй като и изборната администрация ще бъде извънредно натоварена. “

От ЦИК към този момент обявиха, че няма никакъв механически проблем двата вота да се проведат по едно и също време, което ще е по-евтин вид. Чисто организационно ще е належащо да се закупят още две хиляди машини за гласоподаване.

Говорителят на комисията Росица Матева изясни.

„ Може би ще бъде по-добре изборите да бъдат две в едно, като парламентарните бъдат планувани на първия тур на президентските съгласно нас, защото още веднъж ще имаме задоволително време умерено да бъдат заредени машините и параметризирани с опцията за гласоподаване за двата типа избори. Ако са поотделно, е хубаво да имаме най-малко две седмици сред единият тип избори и другият тип избор “.

Изборите за президент депутатите насрочиха на 14 ноември.

Сега Румен Радев би трябвало да реши по кое време да разпусне Народното събрание, само че сигурно това няма да се случи, преди да бъде призната актуализацията на бюджета за тази година.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР