Държавният глава Румен Радев се включи в тържественото събрание в

...
Държавният глава Румен Радев се включи в тържественото събрание в
Коментари Харесай

Президентът Радев награди млади български учени

Държавният глава Румен Радев се включи в тържественото заседание в Българска академия на науките по случай Деня на будителите и връчи награди на млади учени за огромните им достижения в региона на науката.

 © Българска телеграфна агенция
Николина Михайлова е микробилог и дружно с сътрудниците си търси нови способи за лекуване на автоимунни и ракови болести. Имала е опция да отиде в чужбина, само че е избрала да остане в България. Потвърждава, че достиженията им може да се конкурират с тези на учените по света, само че признава, че изискванията за работа у нас са по-трудни.
Николина Михайлова - основен помощник в Института по микробиология, Българска академия на науките: Ние имаме непрестанен контакт с наши сътрудници от целия свят и виждаме при какви условия и с каква финансов запас разполагат, и мога да кажа, че ние се оправяме.
Липса на задоволително средства за просвета и отлив на млади експерти - това са сериозните провокации пред българската просвета, съгласно ръководителя на Българска академия на науките.
акад. Юлиан Ревалски, ръководител на Българска академия на науките: Българската просвета към момента е мощно забележима на международната сцена, само че въпреки това в нашия разбор, който направихме в тактиката се вижда, че в последните 15-20 години сме паднали доста надолу.
Парите за просвета са извънредно незадоволителни, е мнението и на президента Радев. Според него, в случай че желаеме да имаме съвременна страна, би трябвало да се обърнем към науката.
Румен Радев, президент на Р България: Трябва да влагаме в научни проучвания, би трябвало да влагаме в лаборатории, само че най-много би трябвало да влагаме в нашите млади учени. Това е нашият капитал.
По-рано през днешния ден президентът се срещна с представители на науката, културата от разнообразни институции. В словото си означи, че за будителите никое време не е гостоприемно. Напомни, че в годините на иго те са били преследвани,а в демократични времена са призвани да се борят с незнанието и конформизма, с примирението и труфя, с лукавата тирада и посредствеността.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР