Държавният глава Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска

...
Държавният глава Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска
Коментари Харесай

Честваме 120-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание

Държавният глава Румен Радев одобри почетния строй на Националната гвардейска част със знамената светини на церемонията по случай 120-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание пред Паметника на Незнайния войник в София.

" От генерации на този площад се събират пътищата на националната памет на българската държавност и нематериалност. Тук отдаваме респект на безсмъртните имена и събития, които ни сплотяват ", съобщи Радев.

Държавният глава акцентира, че резултатите от Илинденско-Преображенското въстание " надвишиха рамките на епохата. Завинаги ще остане непреходно знанието на битката за истина и човешко достолепие ".

Радев означи, че през днешния ден Илинденско-Преображенското въстание заема значима място в връзките ни с Република Северна Македония и на нашето доближаване на основата на историческата истина, като добави, че въстанието е възнесено от звъна на българските черкви.

Президентът прикани да не забравяме, че " светлите мозъци на освободителното придвижване в Македония и Одринска Тракия мечтаеха да трансфорат своя роден край в земя на пълноправие и правдивост. Затова гарантирането на конституционното пълноправие ще сбъдне заветите на илинденци от 1903 година, и техният завет за пълноправие и правдивост. Гражданите и на България и на Република Северна Македония се прекланят пред тези завещания и на идеалите пред въстанието ".

Радев добави, че на същите тези идеали е построена и модерна и съвременна Европа.

По-късно ще има и тържествената проверка-заря. В началото на церемонията беше маркирано, че от Освобождението до през днешния ден Българската войска няма пленено знаме.



Пред присъстващите са ръководителят на Народното събрание Росен Желязков, министър-председателят акад. Николай Денков, вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът Мария Габриел, изпълняващият функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов, духовници, министри, депутати, военни и други

" Призвани сме да браним полезностите от Илинденско-Преображенското въстание ", сподели Денков по време на церемонията.

" Втори август е знак. На тази дата преди 120 години българите в Македония и Одринска Тракия потвърждават, че концепцията за " демократска република ", в която българи, турци и евреи ще бъдат равноправни във всяко отношение не е увиснала на бесилото дружно с Левски. Тази концепция придава смисъл и вдъхва геройство на хиляди борци, които жертват живота си в името на свободата и равенството на сред всички народности ", съобщи министър-председателят.

" Илинденско-Преображенското въстание е събитие с изключително висока историческа стойност за актуалната българска нация, тъй като поривът за независимост не е егоистично-националистически. Идейното знаме на тази независимост е цялостната автономност на Македония и Одринско с равни права, равни отговорности, равни отговорности и равни благоприятни условия за развиване на всички общности, без разлика от етнос и религия ", уточни Денков..

" Подобни промени са обещани от Берлинския контракт от 1878 година, само че в никакъв случай не се осъществят в западащата Османска империя. Не е инцидентно, че българите са движещата мощ в най-масовото въстание против османската империя в тези земи. Географските области на Македония и Одринска Тракия по това време са най-многочислената и политически най-активната част от другояче разнородното население ", сподели още Денков.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР