Държавният глава Румен Радев и австрийският канцлер Карл Нехамер провериха

...
Държавният глава Румен Радев и австрийският канцлер Карл Нехамер провериха
Коментари Харесай

Австрия ще подкрепи пред ЕК страната ни да получи 2 млрд. евро за засилване на граничния контрол

Държавният глава Румен Радев и австрийският канцлер Карл Нехамер ревизираха сигурността на българската граница и противодействието на миграционния напън. После двамата дойдоха в Регионалната дирекция „ Гранична полиция “ – Елхово, където е ситуиран Регионалният координационен център, част от Интегрираната система за наблюдаване на българо-турската граница. Пред канцлера българският президент акцентира, че страната ни е построила оборудването със лични средства.

„ През миналата година натискът набъбна и дейностите на мигрантите стават все по-агресивни. В рамките на 4 месеца ние загубихме 4 служители на реда, а десетки други са ранени ”, сподели Радев. 

„ България усъвършенства доста организацията на защита по границата с Турция, инсталирахме нови механически системи, подхващаме дейности за по-добра подготовка на чиновниците на гранична полиция. Нелегалната миграция е предизвикателство за обединена Европа и България като виновен член на Европейския съюз поставя голям труд, с цел да се оправи с това предизвикателство ”, добави той на брифинг взаимно с австрийския канцлер в Елхово.

Президентът разясни, че „ сме изправени против мощна, добре проведена интернационална мрежа за трафик на мигранти с центрове и клонове в разнообразни страни в Европейски Съюз. И значително от трафикантите, които залавяме на нашата територия са  граждани на страни - членки на Европейски Съюз ”.

Нехамер благодари за гостоприемството и изказа  съболезнования на околните на починалите служител на реда.

„ Благодарни сме за напъните, които България поставя, само че не е задоволително, би трябвало и дейни дейности.  Президентът изложи средствата, които би трябвало да бъдат положени, с цел да се ускори контролът и ние пред Европейска комисия ще защитим българската позиция и тези 2 милиарда евро да бъдат предоставени на българската страна. Разбира се, тези средства ще бъдат употребявани за закупуване на високопреходими коли, за закупуването на механически средства и ние изцяло заставаме зад България. Ние дружно работим против битката с каналджийството, на това място е извънредно значимо да се подчертае, че трябват законодателни промени ”, посочи още Нехамер. „ На нас са ни нужни нужната законова база, която да даде опция на бранителите на границата да работят интензивно, да има обща политика за отбиване на мигрантите на границата, тъй като не желаеме хората, които се занимават с тази противозаконна активност, да се възползват от нашите обществени системи. Цел на моето посещаване тук е и да предам на Европейска комисия от каква поддръжка се нуждае България в отбраната на този толкоз необикновен сектор от българската граница ”.

„ Трябва да се надигнем пред обстоятелството, че системата Шенген се намира в огромна рецесия. Шенгенската система, би трябвало да значи, че вътре в нея не би трябвало да има граничен надзор, само че действителността е друга. От 2015 година Германия вкара още веднъж граничен надзор по границата си с Австрия и Чехия. Чехия за първи път вкара граничен надзор по границата със Словакия, Австрия управлява с гранични чиновници границата със Словакия, Словения и Унгария. Това обрисува точно този огромен проблем, който можем да решим само дружно. Първото, което би трябвало да създадем е да укрепим границата и да намалеят мигрантите, които минават през нея. Също по този начин би трябвало да има явен сигнал на европейско равнище, че страните, които са на първа линия, не са изправени сами пред този проблем, че не са оставени сами с въпроса за даването на статут на бежанци и това е въпрос от правно равнище ”, акцентира още канцлерът на Австрия.

„ Ние охраняваме външните граници на Европейски Съюз и то по-добре от редица страни, които са в Шенген. Шенгенското пространство въплъщава една от най-значимите полезности на Европейския съюз. Освен сигурност има стопански и други измерения. Аз мисля, че не е заслужено ние с Румъния да бъдем отвън Шенген “, съобщи Радев. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР