Държавният глава пред сънародниците ни в Ню Йорк: За мен

...
Държавният глава пред сънародниците ни в Ню Йорк: За мен
Коментари Харесай

Радев ще прави регистър на българите в чужбина

Държавният глава пред сънародниците ни в Ню Йорк: За мен България ще е съумяла, когато кажете на вашите деца да се върнат, с цел да учат и работят в нея

Президентската институция има упоритостта да инициира основаването на указател на българите и българските общности в чужбина, с цел да има връзка сред тях и браншовите, просветителните институции и бизнеса в България. Това съобщи президентът Румен Радев на среща с представители на българската общественост в Ню Йорк. По думите на президента този указател ще улесни връзката със сънародниците ни зад граница за потреблението на тяхната професионална експертиза и опит.

„ В световния свят една страна не може да съществува сама – финанси, вложения, технологии, теоретичен и културен продан, всичко е обвързвано. И когато вие успявате, това е триумф и за България “, акцентира президентът и изрази признателността си към българите, които популяризират родината в интернационалните институции и фирмите, в които работят.

„ За мен България ще е съумяла, когато кажете на вашите деца да се върнат, с цел да учат и работят в нея “, съобщи в отговор на въпрос президентът. Румен Радев добави, че има какво да се направи, с цел да се сътвори доста по-голямо доверие в българските институции, възприятие за правдивост в обществото и за независимост от корупционни схеми при възлагането на публични поръчки.

Попитан за правосъдната промяна в България и за опцията да бъде въведен румънският антикорупционен модел, президентът уточни, че проблемите на България би трябвало да се вземат решение от българите. „ Ако пристигна някой различен извън да ни реши проблемите, това значи, че ние нямаме самочувствието, куража и убедеността като нация, да ковем нашето лично бъдеще. За мен промяната в правосъдната система е безспорен приоритет и по тази причина за пръв път в президентската институция се привиква КСНС на тази тематика “, съобщи Румен Радев.

По отношение на публичния спор за метода, по който би трябвало да бъде основана институцията за битка с корупцията, президентът уточни: „ В България като че ли желаеме да имаме литература без Достоевски. Можем ли да си представим Достоевски без „ Престъпление и наказване “ или Достоевски, само че единствено с „ закононарушение “, без „ наказване “? Крайно време е да се наказваме и да имаме самостоятелен антикорупционен орган, който да дисциплинира политическата класа “, сподели още президентът.

През последните десетилетия връзките със Съединени американски щати се трансфораха в стратегическо партньорство, триумф за което има и българската общественост, съобщи още Румен Радев и добави, че при всяка своя среща с представители на държавните институции на Съединени американски щати, слага въпроса за отпадането на визовия режим за българските жители.

Президентът благодари на сънародниците ни в Ню Йорк за непокътнатата връзка с родината, за съхраненото национално съзнание и възприятие за общественост, за съботно-неделните учебни заведения, които основават условия и за децата да опазят своя роден език. „ България е там, където хората приказват, сънуват и мечтаят на български език “, съобщи Румен Радев. Държавният глава прикани Министерството на външните работи да се бори за основаването на културен център, който да популяризира българската просвета, обичаи и фолклор в Ню Йорк. „ Всички ще работим дружно за това “, съобщи Румен Радев.

По време на диалога бяха сложени и редица въпроси, свързани с вероятностите за превъзмогване на демографската рецесия в България, за двойното поданство, за Националната тактика за българите и българските общности в чужбина и доста други. В срещата в Генералното консулство в Ню Йорк участваха президентът (1997-2002 г.) Петър Стоянов, заместител министър-председателят по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева и над 200 наши сънародници.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР