Държавният глава и италианският му колега Серджо Матарела посетиха днес

...
Държавният глава и италианският му колега Серджо Матарела посетиха днес
Коментари Харесай

Президентите на България и Италия посетиха учебен полигон Ново село

Държавният глава и италианският му сътрудник Серджо Матарела посетиха през днешния ден образователен полигон „ Ново село “. Конструктивното съдействието сред България и Италия в областта на сигурността и защитата, както и опциите за развиване на партньорството, бяха измежду главните тематики в границите на визитата на президента на Италия, който беше на публично посещаване у нас по покана на българския държавен глава.

На образователния полигон и Серджо Матарела бяха посрещнати с почетен часовой от състава на Многонационалната бойна група у нас с рамкова страна Италия. Командирът на формированието полковник Мариано Скандура даде информация за задачата и активността на групата. Двамата президенти и ръководените от тях делегации  се срещнаха и с опциите на техниката и въоръжението, изложени на неподвижен показ на полигона. В „ Ново село “ президентите Радев и Матарела организираха срещи с българския и италианския контингент. 

По време на диалога си с българските военнослужещи президентът акцентира, че високоотговорната задача на нашите военни в границите на Многонационалната бойна група способства освен за сигурността на България, само че и за сигурността и стабилността на целия район. Държавният глава оцени високо опциите в границите на многонационалното формирование за повишение на оперативната съгласуемост на въоръжените ни сили и за усвояването на нови тактики, техники и процедури. В резултат на войната в Украйна  военната сфера се развива извънредно динамично, което постанова все по-интензивен продан с нашите съдружници за взаимно създаване на ефикасни качества, уточни президентът. 

По време на срещата открои и проблемите пред Българската войска, свързани с липса на задоволително запаси за бойна подготовка, битовите и обществените условия, кадровата обезпеченост, ресурсната неосигуреност, дефицит на модерно съоръжение и въоръжение. Той подсети, че през годините неведнъж е упорствал да се вземат освен незабавни, а даже спешни ограничения, които да предотвратят отрицателните трендове във връзка с окомплектоването с персонален състав, като означи, че в тази тенденция стартират все по-решителни дейности. 

Президентът Радев акцентира и нуждата от ускорение на процеса на рационализация на армията, като се подчертава освен на огромните отбранителни планове, а се развиват и по-малки нискобюджетни планове, които обезпечават асиметрично преимущество. Тези процеси би трябвало да се отразяват и в границите на подготовката и образованието на военнослужещите, тъй че да се подсигурява успеваемост на дейностите и живота на военнослужещите, оповестиха от прессекретариата на президентството. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР