Държавният глава е на двудневно посещение във Ватикана и Италианската

...
Държавният глава е на двудневно посещение във Ватикана и Италианската
Коментари Харесай

Румен Радев разговаря с папата за Украйна и Газа, посети и базиликата Сан Клементе

Държавният глава е на двудневно посещаване във Ватикана и Италианската република, което стартира през вчерашния ден. Днес Радев присъства участва на Божествена света литургия в базиликата " Сан Клементе ", отслужена на централния олтар на базиликата от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. В храма светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на славянски език, а също така тленните остатъци на Кирил са заровени точно там.

Снимка: БТА

Радев добави, че това изисква осъзнаване, доста разсъдък и напъните на цялата интернационална общественост да се търсят пътища за мир, учредени на интернационалното право.

Вижте всички фотоси ТУК> > >

Република Северна Македония би трябвало да покаже, че в действителност желае да бъде част от обединена Европа, като извърши всички условия, които се показват от нея от Европейски Съюз по този начин, както е било за всяка страна членка, разяснява още президентът Румен Радев пред публицисти в Рим.

Снимка: БТА

Моето обръщение към президента на Република Северна Македония е, че България чака час по-скоро смяна в реториката и най-накрая преустановяване на езика на омразата, добави президентът.

Президентът изясни, че българската делегация не е съумяла да се срещне с делегацията на Република Северна Македония, която е в Рим. Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска -Давкова води държавно-църковната делегация на страната в Италия и Ватикана във връзка 24 май, а събитието е под мотото " Македония в чест на Св. Кирил ".

Снимка: БТА

От кабинета на Силяновска оповестяват, че тя ще има визита с главата на Римокатолическата черква папа Франциск и ще се срещне с държавния секретар на Светия трон монсеньор Пиетро Паролини на 23 май.

Положителен знак е, че президентът на РСМ прояви блян за такава среща, отговори Радев на въпрос дали е желана среща сред него и Силяновска-Давкова в Рим. Той изясни, че програмата е натоварена и разчетена до минута. Очаквам, че в скоро време такава среща ще се случи, добави той.

Вчера имахме доста изчерпателен и другарски диалог с президентите на Италия, Португалия и Гърция, сподели още Радев. Аз от дълго време от години наред поканвам президента на РСМ в България. Каня я, несъмнено, сподели на въпрос дали я кани и в този момент.

Снимка: БТА

Аз намирам като позитивен знак стремежът на РСМ към разговор. Само с разговор ще укрепим доверието между тях, ще решим всички противоречиви въпроси и ще отворим вратата на РСМ към Европейски Съюз. Надявам се и моят апел е тази среща да се случи час по-скоро. Ред е на президента на РСМ, в случай че не се неистина, да пристигна в България, разяснява президентът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР