Държавният газов оператор Булгартрансгаз вече е договорил и усвоил търсения

...
Държавният газов оператор Булгартрансгаз вече е договорил и усвоил търсения
Коментари Харесай

Ново предсрочно плащане по заем за Турски поток с нов заем

Държавният газов оператор " Булгартрансгаз " към този момент е договорил и усвоил търсения нов заем за свои капиталови планове, след които газовата връзка със Сърбия и разширението на газохранилището в Чирен. Съществена част от взетите 156.5 млн. евро обаче са отишли за предварително разплащане към строителя на продължението на газопровода " Турски поток " през България до Сърбия, с цел да се понижат дължимите лихви по обезпеченото от саудитската " Аркад " заемно финансиране за построяването на тръбата. Известна сума от новия заем е отишла за замяна на вътрешен метафоричен газопровод и рационализация на две компресорни станции.

Това излиза наяве от отговори на " Булгартрансгаз " (БТГ) на сложени от Mediapool въпроси.

Процедурата за търсене на нови 155 млн. евро заемно финансиране при започване на февруари, а през март се разбра, че има 10 предложения от банкови институции, които са подготвени, което бе много над търсената сума.

Сега от оператора споделиха, че в действителност са подписани контракти с пет банки за общо 156.5 млн. лева Средствата са взети от " Уникредит Булбанк ", " Юробанк ", държавната Българска банка за развиване, Банка ДСК, Обединена Българска Банка и Търговска Банка Д. Не показаха коя от тях каква сума е предоставила, само че по информация на Mediapool най-големият заем е от " Уникредит Булбанк ".

Парите към този момент са усвоени и със основна част от тях предварително е платено на " Аркад " по контракта за градежа на разширението на газопреносната ни мрежа до Сърбия или така наречен " Балкански поток ". С това погасяване са спестени над 19 млн. евро, показват от " Булгартрансгаз ", само че не споделят каква тъкмо сума е преведена на саудитския консорциум.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР