Държавният газов гигант на Русия е подписал допълнително споразумение по

...
Държавният газов гигант на Русия е подписал допълнително споразумение по
Коментари Харесай

”Газпром” иска от Китай рубли и юани за газа - отговор на евросанкциите

Държавният газов колос на Русия е подписал в допълнение съглашение по тематиката към съществуващия контракт с китайската корпорация " Чайна нешънъл петролиъм " на 6 септември, показва в публично изказване " Газпром ". Плащанията ще се вършат 50% в рубли и 50% в юани, като анексът влиза в деяние неотложно, твърди добре осведомен източник, написа още Банкеръ.

 

Руският президент Владимир Путин изиска преди няколко месеца от главните консуматори на синьото гориво на " Газпром " от Европа да се издължават за суровината в рубли откакто Вашингтон и другари замразиха равностойността на над 300 милиарда щ. $ от запасите на " Банк России " в зелени пари и евро поради войната в Украйна. Няколко купувачи отхвърлиха да се съобразят с условието и съветската компания отряза доставките им (включително на България и Полша), до момента в който най-едрите клиенти (в това число Германия и Италия) се съгласиха с новите условия на Москва.

Русия мина към заплащания в рубли за синьото гориво и с Турция, която не се причисли към западните наказания и се радва на близки връзки с Кремъл.

 

Първоначално обаче единствено една четвърт от общото контрактувано количество съветска суровина ще бъде обслужвано в съветската валута, а останалото - в долари и евро, твърди осведомено с въпроса лице, като делът в рубли ще нараства с течение на времето.

Контрактът на " Газпром " за доставки на синьо гориво на Китай посредством газопровода " Силата на Сибир ", подписан през 2019-а, се прави оценка на 400 милиарда щ. $ и има 30-годишен период на деяние. Газовите потоци нарастват устойчиво и би трябвало да доближат минимум 15 милиарда куб м през 2022-а. За съпоставяне, през предходната година са доставени 10.4 милиарда куб метра.

 

През февруари, когато президентът Путин бе на посещаване в Пекин, преди Русия да нахлуе в Украйна, " Газпром " подписа втора договорка за още 10 милиарда куб м годишно природен газ за период от 25 години през нов водопровод, само че тези доставки към момента не са почнали. Няколко седмици по-късно, към този момент във военновременни условия, съветският газов колос подписа договор за построяването на връзката " Съюз Изток " през Монголия до Китай, по която ще могат да текат годишно по 50 милиарда куб м природен газ.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР