Държавният газов доставчик Булгаргаз бе обвинен от министрите на енергетиката

...
Държавният газов доставчик Булгаргаз бе обвинен от министрите на енергетиката
Коментари Харесай

Нова проверка в Булгаргаз: Изнасял евтин газ от Чирен в Румъния

Държавният газов снабдител " Булгаргаз " бе упрекнат от министрите на енергетиката и на финансите, че е изнасял на ниска цена газ от хранилището в Чирен и го продавал на газовите тържища.

По време на съвещанието на парламентарните комисии по енергетика и финанси в четвъртък, отдадено на помощите за бизнеса поради скъпите ток и газ, финансовият министър Асен Василев съобщи, че се прави инспекция за какво " Булгаргаз " черпи газ от Чирен на по-ниски цени и ги продава в чужбина, вместо да ги продава на ниски цени в България и на " Топлофикация София ". " Разглежда се до каква степен " Булгаргаз " ръководи финансовите си потоци по верния метод ", съобщи Василев.

След съвещанието пък енергийният министър Александър Николов посочи пред публицисти, че инспекцията е за експорт на газ от Чирен за Румъния.

Изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Николай Павлов разяснява пред Mediapool, че това не е правилно, а от запасите в газохранилището се продава единствено на вътрешния пазар по дълготрайните контракти с клиентите. " На газовите тържища се продава, единствено в случай че има остатъци на декларираните от потребителите ни дневни количества и става въпрос за най-скъпия газ – съветския , като това не влиза в ценообразуването за контролирания пазар ", съобщи Павлов.

Той дефинира като неприемливи сходни офанзиви от страна на самата страна към нейното сдружение и разяснява, че в случай че задачата е да го сменят, има по-елегантни способи.

" Спор няма, че има подобен експорт ", съобщи обаче Николов. " Има две тържища, на които се случват покупко-продажби, на които взе участие и " Булгаргаз " по разнообразни стратегии. Затова до каква степен са ефикасни, кои са контрагентите, предстоят инспекции ", сподели той. По думите му не е било наложително тези количества природен газ да влязат на българския пазар. Трябва обаче да се прегледат в елементи какви са входящите данни, които " Булгаргаз " е дал на Комисията за енергийно и водно контролиране, тъй като тя била извънредно лимитирана по повод цените на публичния газов снабдител.

" Няма такова нещо. От " Чирен " нищо не е продавано на тържищата . Там сме пускали непотребните количества от " Газпром ", които в случай че не приемем според поръчките ни, ще би трябвало да платим ", изясни газовият началник пред Mediapool. По думите му от запасите се черпи единствено са дълготрайните контракти с предприятия, топлофикации и газоразпределителните сдружения, както и за програмата за освобождение на количества на държавната газова борса – " Газов хъб Балкан ".

" Ако в съответния ден сме имали планувани за стартиране на пазара 130 единици, а поръчките са за 110, вземаме от съветския и азерския газ и продаваме. Всеки естествен търговец би направил това при непотребни количества. Търгуваме на анонимния сегмент, специалистите ни виждат препоръчана цени. Не знаем на кого продаваме, до момента в който не пристигна заплащането ", сподели Павлов. " Не можем да влияем къде да отиват закупените от нас количества, опонира на европейските условия да възпрепятстваме търговия ", уточни той и добави, че облагите, които сдружението осъществя на свободния пазар, по никакъв метод нямат общо с държанието му на контролирания пазар.

Същото, само че с противоположен знак, съобщи и енергийният министър по време на съвещанието на парламентарните комисии. " Печалбите от търговията на " Булгаргаз " не се отразяват по никакъв метод в цената на бита. Дори при положителен паричен поток през една или друга борса, те не се връщат към бита и като публичен снабдител не отразяват действителното действие на сдружението ", съобщи Николов.

Бившият енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова, която сега е народен представител, обаче му отвърна, че " облагите на " Булгаргаз " като търговец няма по какъв начин да намерят отражение в цените на бита " .

Павлов още веднъж заявява, че всички изгоди от азерския газ са калкулирани в цените за контролирания пазар, а в изказванията на ръководещите разчете неинформираност за газовия пазар.

Шефът на " Булгаргаз " съобщи, че не се тормози от инспекциите, защото всичко в сдружението било " като по конец ". Не пожела да разяснява дали смята обвиняванията като метод за отстраняването му, само че уточни, че в случай че новите ръководещи желаят да го махнат, могат да създадат това, без да нападат по този метод самото сдружение.

На фона на обвиняванията против газовото сдружение енергийният министър Александър Николов от " ИТН " успокои, че в газохранилището в Чирен има задоволително количества, тъй че не се чака рецесия, добави енергийният министър.

Дори и при възможна ескалация на обстановката в Украйна количествата, които са налични в газохранилището в Чирен, ще са задоволителни, съобщи той.

Вносът на газ в България обаче към този момент цяла година не зависи от газовото трасе през Украйна, откакто Русия го размени с " Турски поток " и сега тъкмо по този маршрут идват съветските газови доставки. Азерските постъпват през Гърция и връзката Кулата-Сидирокастро.

" България по-скоро ще се оправи да достави количества за консумация, само че въпросът при ескалация на напрежението е каква би била цената и до каква степен тя ще е търпима за обществото ", разяснява Николов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР