Държавният департамент на САЩ заяви, че е издал първия американски

...
Държавният департамент на САЩ заяви, че е издал първия американски
Коментари Харесай

Пол Х - новата графа в американските паспорти

Държавният департамент на Съединени американски щати съобщи, че е издал първия американски паспорт, в който в графата пол не попада мъж или жена, а признака " X ". Хиксът е предопределен да маркира хоратата, които са небинарни, интерсексуални или просто се разпознават с пол, друг от мъжки или женски. Те към този момент ще могат да отбележат желанията си и в своя повсеместен документ за пътешестване – паспортът.

Държавният секретар Антони Блинкен разгласи през юни, че маркерът X ще бъде предлаган като алтернатива в паспортите, откакто  Канада, Германия, Австралия и Индия които към този момент оферират трета алтернатива за пол в формалните документи.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс сподели в изказване, че Съединените щати се движат към прибавяне на маркера за пол " X " като алтернатива за тези, които аплайват за паспорти на Съединени американски щати или консулски отчети за раждане в чужбина.

 
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от TransMascUniverse (@ftmmagazine)

 

Специалният дипломатически делегат на Съединени американски щати за правата на ЛГБТ, Джесика Стърн, дефинира паспорта като " исторически ", тъй като дава опция на Съединени американски щати да са в крайник с новата действителност, в която има " по-широка палитра  от човешки полови характерности ".

" Когато човек получи документи, които отразяват същинската мусамоличност, той живее с по-голямо достолепие и почитание ", сподели Стърн, представена от CNBC.

Властите отхвърлят да разкрият кой има първия паспорт с пол " X ", само че организацията за цивилен праваLambda Legal съобщи, че нейният клиент Дана Зийм е получателят му. Зийм е интерсексуален човек от Колорадо, на който бе отказано издаването на паспорт през 2015 година,  тъй като в заявката не беше попълнил дали е мъж или жена. Оттогава Зийм води правосъдна борба, а  тъй като в документите написал " интерсекс " над полетата с " M " и " Ж ", а по-късно изискал маркер за пол " X " в настрана писмо.



Зийм е отгледан като момче и даже служи в армията като мъж, само че по-късно се разпознава като интерсексуален. В ранна детска възраст претърпява голям брой интервенции, тъй като се ражда с неразбираеми полови физически характерности, и родителите му вземат решение, че ще е момче, само че това не дава отговор на метода, по който детето им се усеща. Днес Зийм употребява обръщението „ те “, вместо „ той “ или „ тя “.  Именно неговата битка бележи първия по рода си паспорт с пол, друг от мъжки и женски.

„ Когато ти е отхвърлен достъп да отидеш на някои места, тогава се чувстваш като в затвор “, съобщи Зийм в телевизионно изявление тази седмица, представено от „ Ройтерс “. „ Наистина бих желал да подхваща риболовно пътешестване, да посетя Коста Рика, Мексико или нещо сходно... Това е нещо като първата ми фантазия “, добавя още Зийм.

 

 
По Конституция полът е единствено биологичен, само че в бъдеще може и да има промяна
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР