Държавният департамент на САЩ отхвърли последното решение на Сената да

...
Държавният департамент на САЩ отхвърли последното решение на Сената да
Коментари Харесай

Администрацията на Тръмп отхвърли резолюцията на Сената за арменския геноцид

Държавният департамент на Съединени американски щати отхвърли последното решение на Сената да признае всеобщото изтребване и депортиране на арменци от Османската империя през Първата международна война за геноцид. Департаментът излезе със известие, в което се споделя, че администрацията продължава да гледа на събитията като на " едно от най-големи всеобщи зверства ", осведоми The Hill.

" Позицията на администрацията не се е трансформирала ", разяснява представител на Държавния департамент. " Нашето становище отразява окончателната позиция на президента по въпроса от предишния април ", добави представителят.

Жертвите на арменския геноцид се почитат всяка година на 24 април. Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп излезе със известие, с което признава, че при започване на 1915 година над 1,5 милиона арменци са " депортирани, избити или изпратени на гибел " в Османската империя. Президентът обаче не разказва събитията като геноцид.

Турция изрази изострен митинг против Съединени американски щати. Според Анкара събитията при започване на предишния век са противоречиви и няма научен консенсус.

Миналата седмица Сенатът единомислещо прокара резолюция за признание на арменския геноцид за публична американска политика.

Камарата на представителите одобри своя версия на резолюцията с 405 гласа против 11.

Резолюцията не е със наложителен темперамент и не би трябвало да бъде подписвана от президента. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР