Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на боеприпаси и

...
Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на боеприпаси и
Коментари Харесай

САЩ продават на Тайван боеприпаси за 440 млн. долара

Държавният департамент на Съединени американски щати утвърди евентуалната продажба на муниции и поддръжка за логистични доставки на Тайван в две обособени покупко-продажби на стойност до 440 милиона $. Това оповестява " Ройтерс ", като цитира изказване от четвъртък на Пентагона.

Тайван е изискал да закупи боеприпаси  на приблизителна цена от 332,2 милиона $ и логистична поддръжка на приблизителна цена от 108 милиона $.

Основните реализатори ще бъдат Alliant Techsystems Operations и General Dynamics, се споделя в известието.

Агенцията за съдействие в региона на защитата и сигурността на Пентагона уведоми Конгреса за двете вероятни продажби в четвъртък.
 Китай подготвен да смаже независимостта на Тайван
Китай подготвен да смаже независимостта на Тайван

Пекин ще се опълчи на опити за външна интервенция

Припомняме, че също в четвъртък Народната освободителна войска на Китай разгласи, че е " уверена и способна да смаже " всевъзможни ходове за подсигуряване на независимостта на Тайван, в това число " опити за външна интервенция ". Това подчертаха от китайското министерство на защитата.

Позицията на военното ведомство пристигна в отговор на Закона за позволение за национална защита на Съединените щати за 2024 година, който сега се преглежда в Конгреса.

Съгласно законопроекта Вашингтон би трябвало да сътвори " всеобхватна стратегия за образование, консултиране и институционално създаване на потенциал за военните сили на Тайван ", както и да разшири съдействието във военните действия в региона на киберсигурността.

Тайван живее под непрекъсната опасност от инвазия от страна на Китай, който претендира, че демократично управляваният остров е част от неговата територия и би трябвало да бъде високомерен - със мощ, в случай че е належащо.
 Блинкън: Тайван е проблем за целия свят
Блинкън: Тайван е проблем за целия свят

Бунтът в Русия демонстрира неуспехът на Путин, а където отиде Пригожин по света, следва гибел и опустошение

През 2005 година Пекин одобри закон, даващ на страната правно съображение за военни дейности против острова, в случай че той се отдели или има намерение да го направи.

Тайван обаче отхвърля претенциите на Китай и акцентира, че единствено жителите на острова могат да вземат решение бъдещето си.

Съединените щати прекъснаха дипломатическите си връзки с Тайван през 1979 година и откриха връзки с Китай. Въпреки че публично признава политиката на " обединен Китай ", Вашингтон в същото време продължава да поддържа контакт с Тайпе и въоръжава острова.

Напрежението в региона на Тайванския пролив съществено ескалира, откакто някогашният ръководител на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси посети острова през август 2022 година, което провокира остри рецензии от страна на Пекин.
 Тайван отново се оплака от китайски военни самолети до водите на острова
Тайван отново се оплака от китайски военни самолети до водите на острова

Засечени са и пет китайски военни кораба
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР