Държавният авиационен оператор, по-известен като бившият правителствен Авиоотряд 28 ще

...
Държавният авиационен оператор, по-известен като бившият правителствен Авиоотряд 28 ще
Коментари Харесай

Правителственият авиоотряд ще поеме медицинските полети, първият хеликоптер идва до 15 декември

Държавният авиационен оператор, по-известен като някогашният държавен Авиоотряд 28 ще стартира да извършва полети с медицински цели . Това заяви при започване на днешното държавно съвещание служебният министър председател Гълъб Донев .

Правителството взе решение да трансферира обезпечаването на полети за здравна помощ по въздух от комерсиалното сдружение " България Хелимед сървисис " към Държавния авиационен оператор, т.е. към държавния авиоотряд. Това решение беше взето след доста разбори. При състояние че тази активност касае живота и здравето на жителите, тя би трябвало да се прави от държавна конструкция, а не от комерсиално сдружение, изясни след съвещанието транспортният министър Христо Алексиев на брифинг.

" Нямаме време за опити. Не може едно новосъздадено сдружение, основано от нищото, да поеме тези функционалности, Държавният авиоотряд има построена конструкция, съществени специалисти и опит. Това е безспорен приоритет, по тази причина страната поема този ангажимент. Тази здравна помощ ще е налична за всеки жител и ще е изцяло гратис ", разяснява още Алексиев.

" Ние желаеме да създадем по този начин, че да имаме както система ХЕМС, по този начин и незабавна въздушна здравна помощ доникъде на тази година ", съобщи още той.

Здравният министър доктор Асен Меджидиев разгласи, че се е стигнало до решение за закупуване по Плана за възобновяване и резистентност шест хеликоптера от Италия. Първият се чака до 15 декември, а другите - през 2025 година

" Днес следва да разгледаме промени в устройствения устав на държавния авиационен оператор, с което той ще му се разпореди да прави полети за оказване на незабавна здравна помощ по въздух ", разяснява преди началото на държавното съвещание министър председателят Гълъб Донев.

" Нямаме подозрение, че това е работещо решение в интерес на българските жители ", безапелационен беше Донев.

През последните месеци за задачата интензивно бе употребен боен аероплан " Спартан ", който неведнъж превозваше заболели, нуждаещи се от незабавна здравна помощ. Последният случай е от през вчерашния ден, когато екипаж от Военновъздушните сили от състава на 16-а авиационна база Враждебна извърши а виомедицинска евакуация на дете на 6 години в сериозно положение, с остра вирусна зараза (грип А, преболедувало скарлатина) от Бургас до София.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР