Държавните политики за децата в България заслужават “среден” 3,18. Това

...
Държавните политики за децата в България заслужават “среден” 3,18. Това
Коментари Харесай

Децата писаха среден“ на властта

Държавните политики за децата в България заслужават “среден” 3,18. Това е оценката за политиците в 11-я годишен отчет на Националната мрежа за децата “Бележник 2022 - Какъв е междинният триумф на страната в грижата за децата?”.

В „ Бележник 2022” е маркирано, че пандемията от COVID-19, политическата рецесия през 2021 година, социално-икономическата обстановка и войната в Украйна повлияват на хлапетата мощно.

Авторите на разбора са 30 специалисти и 7 външни оценители, само че обичайно се включват и мненията на деца, младежи, родители и експерти. В началото на 2022 година повече от 160 хлапета и възрастни са споделили в анкета обстоятелства и отзиви за своя опит в региона на опазването на здравето, образованието, правораздаването и фамилията. Към тях се причисляват и деца “рапортьори” от Националния Юрочайлд конгрес.

Тази година бележникът дава една концепция по-висока оценка по отношение на предходната, която беше “среден” 3,09. През последните 11 години най-ниската оценка е била 2,88 - през 2018 година, а най-високата - 3,31 през 2019-а.

Тройката по шестобалната система в разбора по отношение на политиките за децата у нас значи, че “държавата заявява, че ще работи за разрешаване на казуса, подхванати са минимални, спорадични и/или непоследователни стъпки, само че липсва забележим резултат. Налице е съответно заричане и са подхванати минимални стъпки, само че няма никакъв забележим резултат за децата/резултатът подсигурява правата на прекомерно малко деца”.

Всъщност обширният документ наблюдава напредъка на държавните политики за децата посредством разбора, който се основава на доста ясни обстоятелства и данни в 9 области - “Участие на децата”, “Благосъстояние на децата”, “Семейна среда и различни грижи”, “Закрила от всички форми на насилие”, “Правосъдие за деца”, “Ранно детско развитие”, “Детско здраве”, “Образование”, “Спорт”, “Култура и свободно време”.

По време на представянето на отчета и оценките в него, Гери Карамоллова от Младежка мрежа “Мегафон” означи, че насилието през днешния ден е доста повече и е на всички места. “Знаем, че съществува националната линия за деца, само че ние рядко я използваме - не знаем дали от другата страна ще ни оказват помощ. Тя уточни и, че в България родителите и децата не се усещат подкрепени.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР