Държавните финансови инспектори са проверили през 2020 г. повече обществени

...
Държавните финансови инспектори са проверили през 2020 г. повече обществени
Коментари Харесай

АДФИ се изтъкна с подобрена среда при обществените поръчки

Държавните финансови инспектори са ревизирали през 2020 година повече публични поръчки, само че са разкрили по-малко нарушавания, което им дава самочувствието да отчетат " възстановяване на средата при възлагането ". Агенцията за държавна финансова ревизия помпа това самочувствие и с огромна доза фукане. В отчета за активността си за 2020 година АДФИ споделя, че въпросното " възстановяване на средата при възлагането " се дължи не на друго, а на " регулярния и от време на време реализиран следващ надзор от страна на органите на АДФИ ".

Според отчета през 2020 година са тествани 1 520 публични поръчки, което е с 42% нарастване, по отношение на миналата година. Реално е тествано изразходването единствено близо 1.2 млрд. лв.. Нарушения са открити в 461 процедури, или в по-малко от 1/3 от тестваните. 

Ако се огледа какви са най-често установените нарушавания, би трябвало при публичните поръчки да няма грам корупция, само че е бществена загадка, че това не е по този начин.

АДФИ откроява неспазване на правилата на Закон за обществените поръчки за гласност и бистрота, свободна конкуренция, равнопоставеност и недопускане на дискриминация.

" Такива нарушавания са открити при 217 поръчки, в това число: установени са 161 случая на невъзложени публични поръчки при съществуване на всички законови учредения за това и 4 случая са безпричинно извършени процедури; при 40 публични поръчки е открито, че възложителите са сложили условия, които дават преимущество или голословно лимитират присъединяване на претендентите в процедурите и при 12 случая са сключвани анекси към контракти за публични поръчки, с които са изменяни цени, периоди за осъществяване и други Неспазване на плануваните периоди, непубликуване на наложителна информация, пропуски при оформянето на документите и други са открити при 244 поръчки ", регистрират от Държавната финансова ревизия.

Докладът за активността на АДФИ през 2020 година е още един мотив да се сложи загадъчен върху работата на инспекцията. Ще напомним, че напълно неотдавна министърът на финансите Асен Василев назначи инспекция в самата организация. 

Одитът е по сигнали за нарушавания в активността на Агенцията, в това число при даването на държавен парцел – почивна база в Албена, за стопанисване от съдружие с нестопанска цел „ Асоциация на специалистите по финансов надзор в България “, учредено на 10 август 2020 година, както и за стартирани публични поръчки от АДФИ за ремонт на почивната база, след даването и на Асоциацията. 

Точно преди да отдаде станцията чартърен, държавната финансова ревизия стартира ударен ремонт на почивната база в Албена от своя бюджет. Първо е подписан контракт за опреснителен ремонт за 70 000 лв. без Данък добавена стойност. Контрактът е подписан на 31 март, а за реализатор е определена компания от Добрич. Само три седмици по-късно АДФИ афишира нова социална поръчка за ремонт на същата база, само че цената към този момент е 368 000 лв. без Данък добавена стойност. Новият собственик на почивната база подвига цените за чиновниците на организацията.

Куриозите обаче не завършват до тук. Оказа се, че повече от месец финансовият министър Асен Василев не може да получи обяснения от ръководителя на Агенцията за държавна финансова ревизия Георги Начев, макар че АДФИ е под шапката на Министерството на финансите.

От МФ оповестиха, че Начев още при встъпването в служба на министър Василев е показал болничен лист за домашно лекуване до 17 юни, само че не може да бъде открит на адресната си регистрация. 

" Повече от едномесечното неявяване на шефа на АДФИ в миг, когато от инспекцията се чака да извърши инспекции в основни държавни институции и предприятия в енергетиката, опазването на здравето, строителството, Българската банка за развиване и други структури мощно попречва работата на Министерството на финансите и осъществяването на предоставените финансови инспекции ", подчертаваха също от финансовото министерство.

Преди това дейността на АДФИ бе сложена под въпрос след инспекцията им на договорите за строителството на автомагистрала " Хемус ", което бе финансирано с милиарди от бюджета от предходната власт. Договорът, тестван от финансовата ревизия, е на стойност 2.729 милиарда лв., като правителството разпореди строителството " ин-хаус " на държавната компания " Автомагистрали ".

За съпоставяне одитен отчет на Сметната палата откри, че държавата не е постигнала " нужната успеваемост, конкуренция и бистрота при разходването на обществените средства ", откакто зареди държавното сдружение.

Сметната палата удостовери и че " Автомагистрали " въобще не е имала нужния запас за строителството на тези обекти, като е превъзложила дейностите на редица частни компании на " мрачно ", т.е. съгласно своите лични вътрешни правила и без действителни критерии, което естествено води и до субективни оценки.

Отделно се разбра, че големи средства са изплатени предплатено към частните компании, на които е превъзложено строителството,
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР