Държавната политика ми напомня на следната аналогия – лекар вижда

...
Държавната политика ми напомня на следната аналогия – лекар вижда
Коментари Харесай

Д-р Ел Масри: Алкохолът е вплетен в бита ни, а после се чудим на катастрофите с пияни на пътя

„ Държавната политика ми припомня на следната прилика – доктор вижда човек с болна ръка и предлага да я отрежат. Ето по този начин решаваме проблемите с злополуките на пътя, а ненапълно и тези със зърнопроизводителите и енергетиците. Всъщност, както при болен първо се прави обзор, следи се общото положение и на тази база се подхваща лекуване, по същия метод се вземат решение и публичните проблеми. Има една огромна язва с случаите на пътя. Тя не се затваря, а през последните 20 години единствено се уголемява.. И все път решението е по-високи присъди, по-големи санкции, повече санкции. Днес полицията в Бургас към този момент има автопарк от 400 иззети автомобила, разследване на новите правила на пътя. Каква ще е ориста им и къде ще се складират не е ясно. Но остава един въпрос след следващите тежки случаи с пияни и дрогирани водачи на пътя - къде са резултатите от най-променяния закон? “.

Това разяснява в ефира на Дарик, доктор Зияд Ел Масри. Собственикът на първата частна болница в България, твърди че казусът с злополуките, който се опитваме да потушим неефективно с бензин, има по-дълбоки корени.

„ Алкохолът е толкоз вплетен в бита и културата ни, че е мъчно да бъде изкоренен. От ранна възраст децата могат да пият „ просто по една биричка “ или споделят „ пих единствено вино “… Държим се по този начин като че ли това е лек десерт, а не алкохол, който води до забавени реакции и произшествия с жертви. Как ще противодействаме на този проблем. Глобите и пандиза оказват помощ ли? Явно не. Време е страната да предприеме същински политики за предварителна защита и те би трябвало да стартират от детската градина. Една от тях е отношението към алкохола като нещо, което не е безобидно и обществено занятие. А заплаха, която може да докара до съдбовни последици “, безапелационен е той.

По думите му, смяната би трябвало да тръгне от метода на мислене на хората. Другата мярка, която доктор Зияд Ел Масри предлага е патрулни екипи с мобилни лаборатории за текстове.

„ Всеки знае, кои са местата, от които в дребните часове излизат пияни хора, дори колите им са паркирани извън. Това са местата с риск, които би трябвало да са обект на патрулиращите. Има три сериозни дни в седмицата с концентрацията на ПТП-та и точно тогава са нужни патрулиращи. Всеки знае, кои са зоните във всяка една община, където са питейните заведения нощните заведения и кръчмите. А мобилните лаборатории са една добра инвестиция, която може да бъде финансирана не от страната, а от Общините. Наказанията за алкохол, вместо затвор могат да се извършват с публично потребен труд в интерес на общинските предприятия “, предлага още доктор Ел Масри и е безапелационен, че за сходни закононарушения е редно съдилищата да имат денонощен екип с цел да може при потвърдено нарушаване – алкохол в кръвта или дрога, да има бързи производства.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР