Държавната пенсия ще бъде намалявана с 9-10 на сто за

...
Държавната пенсия ще бъде намалявана с 9-10 на сто за
Коментари Харесай

Осигурен си в частен фонд – пенсията ти пада с 10%. Защо?

Държавната пенсия ще бъде намалявана с 9-10 на 100 за хора, които са обезпечени и в частен повсеместен фонд и навършват години за пенсиониране в интервала от 1 януари 2022 година до 31 декември 2025 година

Причината за това е, че част от вноските им за пенсия не са отивали във фонд “Пенсии” на държавното публично обезпечаване (ДОО), а в частния фонд.

Хората, които навършват години за пенсиониране в интервала от началото 2022 година до края на 2025 година, могат да изберат да трансферират насъбраните си пари в универсалния пенсионен фонд (УПФ) в държавния фонд “Пенсии” до една година преди достигането на пенсионна възраст, гласи Кодексът за обществено обезпечаване.

Намалението на държавната пенсия за хората, които са обезпечени и в УПФ се трансформира всяка година. С течение на времето процентът на понижение гладко ще пораства, тъй като ще се пенсионират хора, за които все по-голяма част от общия им трудов стаж са обезпечавани и в двата наложителни стълба на пенсионната система - в държавното публично обезпечаване и в УПФ.

За актуалната година понижението на държавната пенсия ще бъде с към 10 на 100 за хора с трудова кариера без спиране от 2002 година насам. След 10 години (2031 г.) понижението ще надвиши 15%, а след към петнадесет години (2036 г.) ще доближи 19%.

След 2040 година понижението на държавната пенсия ще надвиши 20%, а след 2050 година ще се задържи на равнища към 25 на 100, написа " Труд ".

Тези калкулации са направени при изискване, че размерите на осигуровките за двата стълба на пенсионната система останат без смяна на настоящето си равнище.

Затова хората, които след година ще доближат пенсионна възраст, би трябвало да преценяват дали ще им бъде по-изгодно да взимат две пенсии - от държавната хазна и от частния фонд, или да трансферират парите си от УПФ във фонд “Пенсии” и да получават единствено държавна пенсия.

Намаляването на държавната пенсия е строго самостоятелно за всеки човек, като зависи от неговата осигурителна история и съответните интервали на обезпечаване в УПФ. Процентът на понижението зависи от особеностите на трудовата кариера на пенсионера, включително каква е общата дълготрайност на осигурителния му стаж и каква част от него е била с обезпечаване в УПФ.

Втората пенсия – на база действително импортирани осигуровки

Хората, които би трябвало да взимат под минималната пенсия, не би трябвало да трансферират парите си!

За от ден на ден пенсионери няма смисъл да трансферират парите си от УПФ във фонд “Пенсии”. Причината за това е нарастването на минималната пенсия, която към този момент е 370 лева Вече над половината пенсионери взимат минимална пенсия. А в случай че не беше избрана минимална пенсия, те щяха да получават по-малко от 370 лева За всички, чиято пенсия би трябвало да е под минималната, в случай че трансферират парите си в ДОО може да се окаже, че още веднъж получават минималната пенсия и действително ще изгубят парите си от универсалния пенсионен фонд.

Ще бъде добре да трансферират парите си във фонд “Пенсии” хора, които са обезпечавани върху заплата над минималната, само че работодателят им е бил неточен и не е внасял дължимите осигуровки.

За хора пък, чиито работодатели са банкрутирали, може да липсват вноски в УПФ и те ще получат втора пенсия единствено на база действително импортирани осигуровки. А в случай че трансферират парите си от УПФ във фонд “Пенсии”, ще получат държавна пенсия на база дължимите през трудовия им стаж осигуровки, а не на база действително платените.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР