Държавната консолидационна компания - една от касичките на властта по

...
Държавната консолидационна компания - една от касичките на властта по
Коментари Харесай

Акценти за 3 - 9 декември от Banker Weekly

Държавната консолидационна компания - една от касичките на властта по време на ръководството на Бойко Борисов и доближените до него кръгове продължава да ражда кавги. Завесата над активността й, която бе леко открехната при първия длъжностен кабинет, тези дни напряко падна. И се видя опитът за реванш към почналият измененията там министър Петков.

Шестте % годишна амортизация на парите ни към октомври са " отхапали " 600 лева от всеки влог от 10 000 лв. и той действително към този момент е 9400 лв..

Още по-нелицеприятна е картината, в случай че се върнем във времето обратно. По публични данни в България за последните 10 години инфлацията е била 16.5%, само че действителната инфлация, тази на дребната потребителска кошница,  е в пъти повече. Да въпреки всичко вземем милостивото число (16.5%). Ако през 2011 година сме заделили 10 000 лева, цената им през днешния ден се равнява на 8350 лв.. Иначе казано, за този интервал инфлацията е " изяла " 1650 лева от тези пари. За по-ясно: всеки шести лев е „ отлетял ”.



На 10 ноември 2021 година се навърши тъкмо една година от периода, в който 30 поръчани от „ БДЖ – Пътнически транспорти “ билетни автомата трябваше да проработят по най-натоварените жп гари на страната, както и на някои метростанции в София. Почти 13 месеца по-късно нито един от тези автомати не работи, което накара „ БАНКЕРЪ " за трети път да ревизира кой и за какво размотава публичната поръчка за тяхната доставка.



След третите за тази година парламентарни избори националистическа групировка още веднъж съумя да влезе в българския парламент въпреки и единствено с 13 представители. Най-лесното пояснение за възхода на „ Възраждане ” е, че това е станало на гребена на вълната на антиваксърството и митингите против „ зеления документ ”. Вярно е, само че ненапълно. Тези феномени единствено укрепиха нейното издигане.

   

Наказателен орган, който проверява дейности на шеф на централна банка на страна членка и откри, че те явно не са осъществени при осъществяване на служебните му отговорности, може да продължи производството си против този шеф, защото имунитетът му във връзка с правосъдни производства не важи. Тоест - в случай че централен банкер извърши машинация, взе участие в корупционни покупко-продажби или в схеми за пране на пари, функционалният му имунитет автоматизирано пада.

След толкоз години обещания и пропаганди, само че и на безпочвени ругатни и административен тормоз, универсалните фондове безапелационно опазиха смисъла на съществуването си. Направиха го по естествения метод: започнаха да изплащат вторите пенсии на хората, които извършват изискванията за това и са си потърсили парите. По този метод беше отнета хранителната среда на „ анти-тата ” – някогашни министри, неосъществени професори и синдикални хубавици и те ще би трябвало да потърсят други „ пасища ” за зловредността си.



В икономическата и финансовата група, в които участвах, не се случи. Макар и рядко у нас, очакванията на зложелателите не постоянно се сбъдват. Всички осъзнаваха живото лъчение на договарянията. Стремежът към болшинство, което да излъчи ръководство беше мощен, политическият риск сега е висок. Концентрирахме се върху цели, които ни сплотяват, сподели икономистът Георги Ганев в „ СТУДИО БАНКЕРЪ “.



Моето предложение е следното – хората, които оттук нататък ще се занимават с енергетика, най-малко да имат хигиена. Ако погледнете – в целия бранш постоянно има някой, който седи на входа или на изхода. Има извънредно доста лобиране при конструирането на енергийните закони – ето тези неща би трябвало да бъдат спрени и изчистени още в самото начало, с цел да имаме някакъв сполучлив край, заяви енергийният специалист Васко Начев пред „ БАНКЕРЪ “.





Именно като лява партия нашата отговорност е да допринесем за обществения образ на бъдещото ръководство, което ще бъде доминирано от десни партии. Какво може да оправдае колаборацията сред идеологически съперници. Първо, нуждата от смяна и то в съответно измерение – правосъдната промяна. Второ, когато от „ Продължаваме промяната “ споделят, че България не е бедна, а окрадена страна, те са прави, само че до половина. Защото доста се краде, само че постоянно по легален път. Това уточни претендентът за ръководител на Българска социалистическа партия Крум Зарков пред „ БАНКЕРЪ “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР