Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) потвърди, че достъпът

...
Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) потвърди, че достъпът
Коментари Харесай

ДКСИ потвърди, че Бойко Рашков е с отнет допуск до тайни

Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) удостовери, че достъпът на служебния вицепремиер по сигурността и вътрешен министър Бойко Рашков до класифицирана информация е отнет,  и разгласява публично писмо на комисията.

ДКСИ изясняват, че Рашков е получил достъп през септември 2016 година Тогава той беше ръководител на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства. Достъпът му е бил лишен от ДАНС през април 2019 година Според закона, в 3-годишен срок след отнемането съответното лице не може да кандидатства за допуск. Вече са минали две години от отнемането и остава още 1 година до приключването на този период.

Според комисията, без значение от това, по закон като министър Рашков получава непосредствено достъп за времето, през което заема поста. Това значи, че не му се прави изследване за надежност, което е основно за даването на допуск. Достъпът на министрите до класифицирана информация обаче е само в кръга на тяхната подготвеност. Това може да породи проблем, тъй като при всяко искане на секретна информация - да вземем за пример от ДАНС, разузнаване, военно разузнаване и така нататък, ще би трябвало да се открива дали тя е в кръга на компетентността.
ДКСИ препраща към ДАНС за отговора на един основен въпрос - дали Бойко Рашков е бил известен през 2019 година, че достъпът му е лишен.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР