Държавната комисия по хазарта е ощетила бюджета с 556 872

...
Държавната комисия по хазарта е ощетила бюджета с 556 872
Коментари Харесай

Нов одит потвърди: Бюджетът е ощетен с над 556 млн лв. от хазартни такси

Държавната комисия по хазарта е ощетила бюджета с 556 872 283 лв., заяви във вторник финансовото министерство. Данните са от втора инспекция на Агенцията за държавна финансова инспекция(АДФИ), осъществена във към този момент закритата държавна конструкция.

Очаквано, ощетяването се е случило с по-малко събрани такси за
хазартна активност от “Ню Геймс” АД, “Национална лотария” АД, “Еврофутбол” ООД и “Евробет” ООД. Всички тези сдружения се свързват с намиращия се в Дубай Васил Божков, над чиято активност неотдавна Съединени американски щати постановиха наказания по закона “Магнитски”.

Одитът е осъществен за времето от 1 януари 2014 до 31 декември 2019 година, като инспекторите заключават, че е налице “заплащане на по-малък от дължимия размер на таксата по член 30, алинея 3 от Закона за
хазарта от уредниците на хазартни игри в резултат на решенията на Държавната комисия по хазарта”, с които са одобрени разпоредбите им.

На процедура, направените констатации удостоверяват съществуването на нарушавания при използването на Закона за
хазарта, изразяващи се в това, че за поддържане на лиценз за образуване на едни и същи хазартни игри се заплащат образувани по друг метод държавни такси.

АДФИ направи и предишна инспекция по проблема през 2020 година и откри, че загубите за бюджета са в същия размер. Резултатите от първата ревизия се апелират от засегнатите компании. Така сегашният втори отчет на АДФИ удостоверява направените изводи от предходния.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР