Държавната енергийна компания КатарЕнерджи (QatarEnergy) ще доставя на италианската Ени

...
Държавната енергийна компания КатарЕнерджи (QatarEnergy) ще доставя на италианската Ени
Коментари Харесай

Катар подписа 27-годишно споразумение за доставки на природен газ и за Италия

Държавната енергийна компания " КатарЕнерджи " (QatarEnergy) ще доставя на италианската " Ени " (Eni) природен газ за период от 27 години според контракт, подписан сред филиали на двете сдружения. Наскоро сходни покупко-продажби " КатарЕнерджи " подписа и с " Шел ", за доставки за Нидерландия, както и с " ТоталЕнержи " - за Франция ", съобщи Ройтерс.

Филиалите на катарската компания и " Ени " подписаха дълготрайно съглашение за покупко-продажба на до 1 милион тона годишно полутечен природен газ (ВПГ) от плана за разширение на находището " Норт филд " (North Field) в Катар.

Обемите природен газ ще бъдат доставяни до ново плаващо оборудване за предпазване и регазификация (FSRU) в тосканското пристанище Пиомбино от 2026 година

" Ени " държи 3,125-процентов дял в плана за разширение на " Норт филд ийст " (North Field East), който, дружно с разширението на " Норт филд саут " (North Field South), би трябвало да увеличи потенциала за произвеждане на ВПГ на Катар до 126 метрични тона на година до 2027 година, по отношение на сегашните 77 метрични тона на година.

Катар, който към този момент е най-големият експортьор на ВПГ в света, през отминалите две седмици подписа съглашения със период от 27 години за доставка на 3,5 метрични тона газ годишно с " Шел " и " ТоталЕнержи " от 2026 година Това са най-големите и дълготрайни покупко-продажби с европейски компании за " КатарЕнерджи ".

Купувачите от Европейския съюз подписват дълготрайни съглашения за подмяна на количествата съветски газ, които представляваха съвсем 40 % от доставките преди нахлуването на Москва в Украйна.

Германия беше най-големият покупател на съветски газ в Европейски Съюз. Сега страната ще получава 2 метрични тона газ на година от 2026 година с помощта на 15-годишно съглашение сред " КатарЕнерджи " и " КонокоФилипс " (ConocoPhillips), подписано през ноември 2022 година

Катарският енергиен колос изясни, че Италия към този момент е получила повече от 10 % от нужния й природен газ посредством доставките на ВПГ от Катар. " Заедно ще продължим да демонстрираме ангажираност към европейските пазари като цяло и към италианския пазар в частност ", сподели в изказване шефът на компанията Саад ал-Кааби.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР